OPOZORILO

Če si boste ogledali SP v nogomet, previdno. Nikar pa ne seksajte

Ameriški vohun: Rusi bodo vdirali v telefone, računalnike.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

MOSKVA – Ameriški visoki uslužbenec za obveščevalno varnost je opozoril vse nogometne navijače, ki bodo odpotovali v Rusijo na ogled svetovnega prvenstva – začne se danes ob 17. uri v Moskvi s tekmo med Rusijo in Savdsko Arabijo –, da jim lahko moskovski hekerji vdrejo v telefone in računalnike.

Direktor ameriške agencije za kibernetsko varnost (NSCS) William Evanina je dejal, da so v Rusiji lahko tudi osebe, ki zase menijo, da so povsem nepomembne, tarča hekerskega napada.

»Vsak, ki se odločil za obisk Rusije, mora biti jasno seznanjen s tveganji glede spletne varnosti. Če načrtujete s seboj vzeti mobilni telefon, računalnik, tablico ali kakšno drugo elektronsko napravo, si ne mečite peska v oči – do vseh podatkov na teh napravah, še posebej vaših osebnih identifikacijskih, lahko dostopajo tako ruska vlada kot spletni kriminalci,« je v izjavi za javnost opozoril Evanina.Evanina zato svetuje vsem navijačem, naj doma pustijo vse tiste elektronske naprave, ki zanje niso ključne, brez katerih lahko živijo. Za vse tiste, ki jih bodo vzeli s seboj, pa svetuje, naj jim odstranijo baterijo, kadar jih ne bodo uporabljali.

»Najbolj bodo na udaru poslovneži in vladni uradniki, a ne smete enostavno sklepati, da ste vi preveč nepomembni, da bi vam vdrli v osebne elektronske naprave,« je še dejal Evanina.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije