Brazilski Lennon zvezda futsala

Dvojec iz dežele sambe je okrepil desetkratne prvake. V mestu ob Savi z zvezdnikoma lovijo nov naslov.
Fotografija: Na treningu se dela zavzeto. FOTOGRAFIJE: Drago Perko
Odpri galerijo
Na treningu se dela zavzeto. FOTOGRAFIJE: Drago Perko

 "Lepo nam je tu, vse je ok, res ok," sta nam večkrat zatrdila Brazilca Edson Gomes dos Santos in Jonhn Lennon Felinto Silva. Gre za odmevni okrepitvi iz dežele sambe, ki sta prišla v Litijo, desetkratnega državnega prvaka. "Dobra fanta sta, hitro sta se vključila v ekipo, nista zahtevna, na terenu sta izjemna mojstra," ju pohvali trener Litije Gašper Vrhovec, navdušen, da ima na voljo take igralce.

Pomoč iz Kazahstana

Litijani imajo visoke ambicije, radi bi spet na vrh. Ker doma ni igralcev oz. je večina reprezentantov v aktualnem prvaku Dobovcu Pivovarni Kozel, so se ozrli prek meje. Pred meseci so si segli v roke z ekipo Kairata iz Kazahstana. Beseda je dala besedo, Kazahstanci so se odločili, da jim v duhu dobrega sodelovanja ponudijo dva igralca, zvezdnika ekipe. "Sporazum je bil podpisan z namenom krepitve prijateljstva in strateškega partnerstva med kluboma ter zaradi učinkovite uporabe obstoječega potenciala
Soigralci se lahko odrivajo.
Soigralci se lahko odrivajo.
in nadaljnjega dolgoročnega vzajemno koristnega sodelovanja pri razvoju futsala v Kazahstanu in Sloveniji," so zapisali v taboru kazahstanske ekipe. "Podpis se je zgodil na pobudo FC Litija in zaradi izkazanega vzajemnega interesa AFK Kairat, ki v zadnjih petih letih razvija politiko futsala brez meja (Futsal Without Borders), usmerjeno v odprtost in izmenjavo poklicnih izkušenj med futsal klubi in državami, ki se ukvarjajo s tem športom," še sporočajo iz Kazahstana.

Mojstra in pol

Igralca sta že nekaj dni tu, prva tekma je za njima, med strelce sta se vpisala proti zasedbi FC Bronx Škofije. Prave tekme še prihajajo. "Prišla sva, da osvajava lovorike," nadaljujeta Edson in Jonhn Lennon. Litijani so v igri za naslov državnega prvaka, iz pokala Terme Olimia so že izpadli. "V klubu so poskrbeli za naju, nič nama ne manjka," nadaljujeta. Gašper Vrhovec – njegov oče in stric, brata Andrej in Tone Vrhovec, sta že vrsto let osrednja mecena litijskega futsala – nam pove, da so za igralca uredili primerni stanovanji in razmere za bivanje. "Eden je nastanjen streljaj od dvorane, drugi dober kilometer proč. Če je lepo vreme, se pripelje kar s kolesom na trening," nadaljuje Gašper, ki mu pri delu na terenu pomaga Borut Bučar. Jonhn Lennon je tu z družino, Esdonova izbranka pa v Braziliji pričakuje otroka.


Edson je star 27 let, igra na položaju krila, uporaben pa je tudi na drugih položajih. Igral je že za ALAF futsal, Intelli, sledil je
V Litiji se brazilski Lennon počuti odlično.
V Litiji se brazilski Lennon počuti odlično.
prestop v Corinthians, nato v Joacaba Futsal in v Kairat Almaty, kjer je v 45 nastopih dosegel 30 zadetkov. Jonhn Lennon oziroma Jonhn Lennon Felinto Silva je dve leti mlajši, igra na položaju pivota. Prihaja iz São Paula, kjer je pri ekipi Gremio tudi začel. Nato je igral za São Paulo, na Japonskem za Agleymina Hamamatsu, Sao Jose Futsal, nato pa je prestopil v Kairat in v 43 nastopih zbral 32 zadetkov. "Šport, futsal je jezik, ki ga razumemo vsi. Pokažem in hitro razumeta," Vrhovec pove, kako se kosajo z jezikovnimi preprekami; Brazilca sta vešča portugalščine, angleščine malo manj. Niti z mrazom in hladnim vremenom v Sloveniji nimata težav, v Kazahstanu so bile temperature v tem obdobju nenehno pod ničlo. 
Soigralci jima z veseljem priskočijo na pomoč.
Soigralci jima z veseljem priskočijo na pomoč.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije