DAN SLOVENSKEGA ŠPORTA

Bomo dobili nov državni praznik?

Objavljeno 30. september 2019 21.50 | Posodobljeno 01. oktober 2019 20.20 | Piše: Tomica Šuljić

Predsednik Borut Pahor jutri vabi na posvet o dnevu slovenskega športa. Prvega oktobra 1863 je bilo ustanovljeno Športno društvo Sokol.

Predsednik republike na športnih prireditvah pogosto vihti trobojnico. FOTO: Facebook
LJUBLJANA – Sinoči so minili zadnji trenutki pariškega odbojkarskega finala; takrat se je začela vrnitev v normalno življenje za večino Slovenk in Slovencev, v katerem glavne vloge nima kak šport. A že jutri bo vse drugače: pri predsedniku republike Borutu Pahorju je namreč sklicana predstavitev pobude, da se prvi oktober kot državni praznik razglasi za dan slovenskega športa! Pahorja je bilo minule dni znova videti s slovensko trobojnico v rokah na tekmah odbojkarjev, a od kod pobuda?

Predsednik je prejšnje dni poslal naokrog vabilo na predstavitev, na katero se je odločno odzval prvak Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je Pahorju odbrusil: »Dogodka se zagotovo ne bom udeležil, saj na zadeve, ki smešijo državnost in se norčujejo iz pozicije Republike Slovenije kot države, ne hodim.«
image
Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec FOTO: Leon Vidic

Priložnost je porabil za to, da je predsednika republike opozoril na svojo pobudo iz lanskega novembra, ko je sam predlagal nov državni praznik dan Zedinjene Slovenije, Pahorja pa je za konec še okrcal: »Mislim, da že obravnava pobude na tako visokem nivoju sramoti slovensko državnost.« Vendarle pa praznična pobuda ne prihaja od predsednika, ta jo zgolj izvaja.

»Na Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS) − Združenju športnih zvez smo prepričani, da si slovenski šport zasluži svoj praznik, zato dajemo pobudo za razglasitev državnega praznika športa z imenom dan slovenskega športa,« se razkriva v dokumentu o prazniku, ki ga je OKS prvič obravnavala junija letos, julija pa je bil dokument že objavljen na spletu.
image
Za pobudo o prazniku športa stoji olimpijski komite. FOTO: Oks

Za najbolj primeren datum so izbrali prvi oktober, saj je bilo na ta dan leta 1863 v Ljubljani ustanovljeno prvo telovadno društvo na Slovenskem Južni sokol. Praznik pa se na spletni strani OKS pojavi v napovedi septembrske seje izvršilnega odbora, na kateri so se člani »seznanili tudi s pobudo za razglasitev novega državnega praznika v Sloveniji, ki bi ga poimenovali dan slovenskega športa«.

Septembra so med drugim razkrili, da naj bi bil že leta 2020 prvi oktober v slovenskih šolah športni dan. Prav tako naj bi za zaznamovanje poskrbeli po slovenskih gospodarskih družbah. Predsednik države Pahor naj bi pripravil dan odprtih vrat v predsedniški palači, je povedal podpredsednik OKS Janez Sodržnik. Zbrane je informiral, da bo pobudo obravnaval tudi pristojni odbor državnega zbora Slovenije!
Mislim, da že obravnava pobude na tako visokem nivoju sramoti slovensko državnost.


V predsednikovem medijskem središču boste zaman iskali novico oziroma napoved jutrišnjega dogodka; so se pa zato razpisali športni entuziasti. Tako so na spletni strani Športne zveze Velenje že navedli: »Predsednik RS bo v počastitev dneva slovenskega športa in v podporo pobudi 1. oktobra 2019 ob 12.00 odprl vrata predsedniške palače vsem, ki so jim gibanje in šport ter zdrav duh v zdravem telesu način življenja.« Kdaj točno bo predsednik zaradi dneva slovenskega športa odprl vrata svoje palače – 2019. ali 2020. – se morajo očitno v OKS še dogovoriti, Pahor bo (z zastavo v rokah ali brez) težnje športnih funkcionarjev očitno podprl.

OKS še pravi, da prvi oktober kot »dan slovenskega športa ne bo le še en na seznamu slovenskih državnih praznikov, morda dela prost dan in nova priložnost za množično praznjenje trgovinskih polic.«
1.
oktober naj bi postal dan športa.


Dan slovenskega športa je v resnici vsak dan, ko se skupaj veselimo uspehov naših posameznic, posameznikov in ekip. Proslava duha slovenstva je v dneh slavja večja, kot je lahko kadar koli ob dnevu, zapovedanem s postavo. 
Deli s prijatelji