OBNOVA

Bloudkova velikanka bo oživela 14. oktobra

Objavljeno 19. september 2012 11.48 | Posodobljeno 19. september 2012 11.48 | Piše: Drago Perko
Planica bo športnike in obiskovalce gostila vse leto, v načrtu je tudi muzej športa.
Še slab mesec, pa bodo Robert Kranjec in kolegi tukaj skakali. Foto: Drago Perko

December 2001 je s črnimi črkami zapisan v zgodovino slovenskega zimskega športa. Podrl se je doskok planiške Bloudkove velikanke. Po več kot desetih letih na istem kraju raste nov objekt, ki bo v dolini Tamar omogočil razvoj nordijskega športa, na katerega smo Slovenci še posebno ponosni. 
»Super bo tole,« je bil nad videnim navdušen Robert Kranjec, prvi as in zastavonoša slovenskega skakalnega športa v zadnjem obdobju. »Nismo ravno vajeni, da smo poleti v Planici, je bilo kar malce čudno, ko smo zavili sem,« pa je pristavil trener in tvorec novega skakalnega buma Goran Janus, ki je z ekipo prišel počastit zaključek del na hrbtišču velike skakalnice. »Smo edina nacija v svetovnem pokalu, ki nima domačega objekta. Dolga leta so minila, tako da smo se že kar navadili, da odhajamo na tuje. A pred nami je svetla prihodnost, prihranili bomo precej časa in denarja.« Glavni trener upa, da bodo lahko pred začetkom sezone doma tudi trenirali na prvem snegu.

Prvi bo skočil Peterka

Jelko Gros, direktor Zavoda za šport Planica, ki vseskozi bdi nad deli, je takoj razkril – prvi skok bo 14. oktobra. Dve skakalnici sta nared, 90- in 140-metrska. Tisto manjšo bo preizkusil Primož Peterka, za veliko pa Gros ni želel razkriti imena, šlo naj bi namreč za veliko presenečenje.

Po uvodnem delu, ko bosta nared dve skakalnici, jih bodo zgradili še sedem. Tem bodo dodali še snežni stadion za smučarske teke ter spremljevalni objekt; v njem bo tudi vetrovnik. Center naj bi bil nared do leta 2014. Celotna investicija bo vredna 42 milijonov, 85 odstotkov od tega črpajo iz evropskih skladov. Še vedno pa ni povsem urejena problematika zemljišča, kjer center stoji oziroma bo stal. Gros pove, da so s 170 lastniki našli dogovor, devet pa je takih, ki zemlje ne dajo. »Nagajajo ali pa ne želijo, da se Planica razvije,« je dejal Gros.

Planici ni para

Robi Kranjec in drugi člani ekipe so se preizkusili tudi pri polaganju umetne mase. Dobro jim je šlo od rok, hkrati pa se je pojavilo vprašanje, s katerim prizoriščem primerjati Planico. »Ko smo se peljali z žičnico proti vrhu, sem razmišljal o tem, a ni nobene take naprave.« Še en dokaz, da je Planica edinstvena. »Švicarji so že prosili, ali bodo lahko trenirali z nami, prihajajo pa novi in novi klici,« pa je nad zanimanjem nad objektom navdušen Gros, ki mu je jasno, da ni dovolj, da se objekt le zgradi. Na to je v duhu dobrega gospodarja opozoril tudi Drago Balent, v. d. direktorja direktorata na ministrstvu. »Kdor gradi, se mora zavedati, da mora tak center tudi vzdrževati.«

Jelko Gros že ima računico – ne le od tekem, od njih ni toliko evrov, živeli bodo od obiskovalcev. Da bi center normalno deloval, jih mora vsako leto v Planico priti med 30.000 in 40.000, vsak pa bi moral potrošiti pet evrov. Za turiste bi bil nadvse zanimiv muzej športa, ki bi ga radi postavili Pod Poncami. »Na državnem prvenstvu bomo zbirali predmete, ki bi po mnenju ljubiteljev skokov spadali v ta muzej,« je še napovedal direktor. V dolino, ki je Slovencem že dala in še bo toliko veselja.

Deli s prijatelji