SAMOIZOLACIJA

Blaž Janc že trenira v Celju

Rokometni as hvaležen našim ambasadam, ki so mu omogočile hitro vrnitev s Poljske. Tam se je v samoizolaciji še izpopolnil v kuhanju.
Fotografija: Blaž Janc blesti v dresu Slovenije, zdaj pa menja klubsko okolje. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Blaž Janc blesti v dresu Slovenije, zdaj pa menja klubsko okolje. FOTO: Reuters

Kar veliko slovenskih športnic in športnikov je v minulih dneh iskalo pot domov. Med njimi izvrstni 23-letni rokometni reprezentant Blaž Janc, ki je nato čez noč zapustil Poljsko in se vrnil domov. »Na Poljskem je s koronavirusom tako, da so teden ali dva za nami. S takim časovnim zamikom sprejemajo tudi ukrepe. Razglasili so pandemijo. Ko se je to zgodilo, je bilo jasno, da je konec poljske lige, prekinjena je bila liga prvakov. Od takrat smo bili doma,« uvodoma pove Blaž Janc, ki je zadnjo tekmo s soigralci opravil 11. marca.

Dnevi so se vlekli

Na Poljskem je moral biti le v stanovanju, čeprav rad zahaja v naravo. FOTO: Facebook
Na Poljskem je moral biti le v stanovanju, čeprav rad zahaja v naravo. FOTO: Facebook
»Sprva smo dobili malce prilagojen program od kondicijskega trenerja, ki je za vsakega igralca pripravil vaje v dogovoru z glavnim trenerjem Talantom Dušebajevom. To smo delali doma, sprva smo lahko celo tekali po parku, potem pa je bilo tudi to prepovedano. Kaj nam je ostalo? Da delam doma in nekako vzdržujem formo, če bi se slučajno nadaljevalo tekmovanje. Druženja med soigralci ni bilo. Dosledno smo spoštovali ukrepe in jih še danes. Ne nazadnje moramo biti športniki vzor ostalim. Ostajal sem v stanovanju. Počasi so minevali dnevi med štirimi stenami. Za športnika je vse skupaj šok – prej si vajen natrpanega urnika, kjer so se izmenjavali tekme, treningi, potovanja. Zdaj pa naenkrat nič,« Blaž opiše koronavsakdan v mestu Kielce z 200.000 prebivalci na jugovzhodu Poljske. Enkrat na teden je odhajal v trgovino, kjer je nakupil živelj za sedem dni. Dostave hrane, ki je popularna v teh dneh tudi na Poljskem, skoraj ni koristil. »Rad kuham, zato sem se v teh dneh na Poljskem še dodatno izpopolnil v tem,« pristavi v smehu. Vmes je postalo jasno, da je poljske lige uradno konec, Kielce so spet državni prvak. »Izrazil sem željo, da bi se vrnil v Slovenijo. V klubu so me razumeli in mi pri tem niso delali težav, zato bi se jim tudi na tem mestu še enkrat javno zahvalil,« Blaž pove, da ga je vleklo domov.

Seveda so mu izmerili temperaturo

»Odločil sem se in začel zbirati vse dokumente, ki sem jih potreboval za pot,« opiše prve korake, ko je padla odločitev, da gre domov. Obrnil se je na slovenske ambasade v Varšavi, Pragi in na Dunaju. »Na tem mestu hvala vsem – tako na Poljskem, Češkem in v Avstriji. Zelo so bili odzivni in ažurni, v dnevu in pol sem imel vse potrebne papirje,« pove Blaž, ki je moral na ambasado javiti, kdaj bo startal, s kakšnim vozilom potuje in kje namerava prečkati državne meje. »Nekaj adrenalina je bilo prisotnega, saj človek nikoli ne ve, kako bo na meji in kaj ga čaka,« pove Blaž, ki je za 850 kilometrov dolgo pot iz Poljske v Slovenijo porabil skoraj devet ur. Na srečo na meji ni bilo težav, hitro je prispel na Češko, od tam v Avstrijo in ob pol treh popoldne vstopil v Slovenijo, danes je doma v samoizolaciji, kjer tudi pridno trenira. »Dejansko so mi na slovenski meji izmerili temperaturo, policist me je tudi prepoznal, pa sva rekla par besed. Sem se pa vsem policistom zahvalil za vse, kar delajo v teh časih,« je Blaž opisal še prihod v Slovenijo.

Nemogoče, da bi še igrali

V avto je naložil torbe in se odpravil domov. FOTO: Osebni arhiv
V avto je naložil torbe in se odpravil domov. FOTO: Osebni arhiv
Kako dalje, pobaramo Janca. »Vsi vemo, da so prvič v modernem športu take razmere. Trpelo bo oziroma že trpi gospodarstvo, zato trpi tudi šport. Če ni gledalcev, ni prihodkov, svoje dodajo še televizijske pravice ... Ampak verjamem, govorim v svojem imenu, da bomo tudi športniki razumni, da bo treba kje finančno popustiti in da tudi na tak način pomagamo klubu, da lahko nemoteno dela naprej,« zrelo razmišlja Janc, ki je skeptičen, bolje rečeno realističen glede igranja v tej sezoni.

»Klubi v ligi prvakov prihajajo iz različnih držav, povsod pa niso enake razmere glede koronavirusa. V tem trenutku je na prvem mestu zdravje. Ne pozabimo, da športniki mesec dni nismo imeli normalnega treninga. Ta pred majem niti ne bo mogoč. Po dveh mesecih in pol naše telo potrebuje mikrocikel, da se vrne v formo, za to bi potrebovali tri tedne,« Blaž opozori, da je tudi z rokometom za to sezono konec.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije