PARAOLIMPIJCI

Alen Kobilica švica za Tokio (FOTO)

Parašportniki na svojih prvih zimskih pripravah. Darko Đurić je normo za paralimpijske igre že izpolnil.
Fotografija: Prvič, zagotovo pa ne zadnjič, na tak način!
Odpri galerijo
Prvič, zagotovo pa ne zadnjič, na tak način!

Konkurenca ne počiva, tudi v športu invalidov je tako. Če želiš ostati v igri za odličja na mednarodni sceni, moraš za to narediti nekaj več. Ker so prihodnje leto na sporedu paralimpijske igre, je krovna organizacija Zveza za šport invalidov Slovenije-Paralimpijski komite prvič organizirala zimske priprave, nekaj najboljših športnikov in nekateri obetavni mladi tekmovalci do konca tega tedna ostajajo na Kanarskih otokih, točneje v Arrecifeju na otoku Lanzarote. Naša odprava vadi v 50-metrskem bazenu, na atletskem stadionu, uporablja kolesarske in tekaške poti ter fitnes. Tja so odpotovali paraplavalca, izkušeni Darko Đurić (že ima normo za igre v Tokiu) in obetavni Tim Žnidaršič Svenšek (do norme mu manjka nekaj deset stotink sekunde), parakolesarski dvojec Aleš Dragar in Jurij Porenta, paratriatlonec Alen Kobilica ter slepi maratonec Sandi Novak. Ekipi so dodali še gluhega tekača Tadeja Encija, ki pa ga prihodnje leto čaka nastop na svetovnem prvenstvu.

Alen Kobilica (desno) nabira kilometre do Tokia.
Alen Kobilica (desno) nabira kilometre do Tokia.
Darko Đurić se veseli nastopa na 3. paralimpijskih igrah.
Darko Đurić se veseli nastopa na 3. paralimpijskih igrah.

Bočni veter ni ovira

»Razmere za delo so izvrstne. Lahko rečeva, da kar optimalne,« pove kolesarski dvojec Dragar&Porenta. »V tej fazi treninga je bistveno, da povečamo bazo, zato delava dolge treninge, krepiva pa vzdržljivost,« nadaljujeta naša sogovornika in opozorita na bočni veter, ki pa jima ne dela preveč preglavic, na dan pa prekolesarita po 70 kilometrov pod taktirko selektorja Luke Kovica. Pestro je tudi v plavalnem bazenu. »S trenerjem bi rada dvignila mojo hitrost. Zdaj smo delali bazo, a že čutim, da postajam hitrejši. V nadaljevanju sezone me čaka precej tekem, kjer bom pilil formo. Maja je evropsko prvenstvo na Madeiri, konec avgusta pa paralimpijske igre,« Darko, ki trenira pod vodstvom Emila Tahiroviča, razkrije svoj spored do prihodnjega avgusta. Tudi sam pozdravlja idejo, da se je na premiernih pripravah zbrala široka paleta športnikov: »Kaka urica prostega časa se najde. Lepo je, podružimo se. Biljard odigramo in skupaj spijemo kavo.«

Sandi Novak s svojim trenerjem vodnikom Romanom Kejžarjem
Sandi Novak s svojim trenerjem vodnikom Romanom Kejžarjem
Tadej Enci in selektorica plavalne reprezentance Jana Čander
Tadej Enci in selektorica plavalne reprezentance Jana Čander

Premiera

»V petih dneh sva opravila šest vodnih treningov ter tri suhe vadbe. Preplaval je 11 kilometrov. Zanj je bil teden precej naporen in drugačen. Ta drugačnost in individualni pristop sta nanj vplivala pozitivno v smislu povečane motivacije in izboljšanja tehničnih elementov plavanja (udarcev in skoka),« pa je priprave Tima Žnidaršiča Svenška ocenila Jana Čander, paraplavalna selektorica. »Prvič organiziramo zimske priprave. Odprava ima odlične razmere za delo na preverjenih športnih objektih. Trenutno imamo od šest do osem kandidatov za igre, Alena Kobilico čaka še nekaj tekem. Večji del sredstev smo namenili sami, nekaj so prispevali pokrovitelji in ministrstvo,« pove predsednik zveze Damijan Lazar. »Šele konec junija bom vedel, ali grem na igre ali ne. Do takrat moram zbirati točke. Priprave so za nas perfektne,« je o treningih v pokrajini večne pomladi povedal paratriatlonec Alen Kobilica, ki verjame, da se mu bo uspelo prebiti na paralimpijske igre prihodnje leto na Japonskem. 
Sprostitev po treningu
Sprostitev po treningu
Tadej ni paralimpijec, saj nastopa v tekmovanju za gluhe, prihodnje leto bo na svetovnem prvenstvu lovil kolajno.
Tadej ni paralimpijec, saj nastopa v tekmovanju za gluhe, prihodnje leto bo na svetovnem prvenstvu lovil kolajno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije