NOGOMET

Aleksander Čeferin: Očitno sem bil slep, Agnelli je bil moj prijatelj

Američani ustvarjajo štiridelni dokumentarec o propadli superligi.
Fotografija: Aleksander Čeferin ima v dokumentarcu glavno vlogo. FOTO: Leonhard Foeger, Reuters
Odpri galerijo
Aleksander Čeferin ima v dokumentarcu glavno vlogo. FOTO: Leonhard Foeger, Reuters

Spomin na dvoboj med pobudniki propadlega projekta nogometne superlige na eni strani in preostalo nogometno družino na drugi je še svež. Od dvanajstih upornikov so ostali le še trije, med njimi je tudi Juventus, ki je bližje drugi italijanski ligi kot t. i. superligi, toda nekajdnevna nogometna vojna v aprilu 2021 je bila resda odmevna, a tudi dramatična in nepredvidljiva. Glavni akterji zgodbe bodo predstavili svoje mnenje v štiridelnem dokumentarnem filmu, v katerem bodo ustvarjalci razkrili tudi doslej neznane podrobnosti iz zakulisja.

Dokumentarni film v štirih delih ustvarja hiša Showtime, predvajati ga bodo začeli 13. januarja na plačljivi platformi ameriškega tehnološkega velikana Apple TV+, njegov naslov pa je dovolj zgovoren – Superliga: Vojna za nogomet. V posebnem napovedniku je osrednja vloga pripadla predsedniku Evropske nogometne zveze (Uefe) Aleksandru Čeferinu, s katerim so posneli več pogovorov na različnih mestih.

Čeferina so zaman opozarjali

»Opozarjali so me, naj bom previden, češ da je to prevelik zalogaj zame,« je o dneh spopada s superligo spregovoril Čeferin, dogajanje je komentiral tudi raziskovalni novinar New York Timesa Tariq Panja: »Obstajajo govorice o projektu, ki se imenuje superliga. To bi obrnilo strukturo moči v najbolj priljubljenem športu na svetu.«

Oglasila sta se glavna protagonista nogometnega puča, predsednika Reala Florentino Perez (»Evolucija je neizbežna.«) in Juventusa Andrea Agnelli: »Iskati bi morali boljše rešitve. Nekaj, kar je dobro narejeno, bi bilo lahko še boljše. Mlajši rodovi želijo videti velike tekme in želijo dramo.«

Agnelli, pred objavo projekta superlige najtesnejši podpornik egalitarizma, Čeferinov zaveznik pod dežnikom Uefe in njegov prijatelj, je nedavno resda izgubil položaj predsednika torinskega kluba in s svojim odstopom vsaj začasno zmanjšal pritisk na Juventus zavoljo številnih finančnih malverzacij pod njegovim vodstvom, ki so klub približale vnovični selitvi v serie B.

»Očitno sem bil slep, saj je bil (Agnelli) moj prijatelj. Spoznal sem, da gre za izdajo. Če bi prišlo do omenjene superlige, bi se ustavil razvoj nogometa. To so velike države, velika politika, velik posel,« je dodal Čeferin.

Voditelj dokumentarca je zatrdil, da želijo najmočnejši klubi zgraditi prihodnost nogometa, ki bo v njihovi lasti in bodo o vsem odločali sami. Izločiti želijo na stotine klubov zgolj s podpisom na papirju. »Ta šport je bil ugrabljen,« je dodal, Čeferin pa je končal: »Zdaj se je začela vojna za nogomet!«

Primer je na evropskem sodišču, generalni pravobranilec pri sodišču EU, ki obravnava tožbo snovalcev superlige proti krovnima nogometnima zvezama Uefi in Fifi, pa je pritrdil stališču Uefe in Fife, da lahko ukrepata proti ustanoviteljem novih tekmovanj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije