HOKEJ

Zmaji in železarji pred derbijem št. 500

Na tivolskem ledu v soboto jubilej velikih tekmecev. Jeseničani v zmagah proti Olimpiji vodijo z 236:235.
Fotografija: Akterji nestrpno pričakujejo 500. derbi (z leve): jeseniški kapetan Andrej Tavželj in trener Mitja Šivic ter Olimpijin trener Gregor Polončič in kapetan Aleš Mušič. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Akterji nestrpno pričakujejo 500. derbi (z leve): jeseniški kapetan Andrej Tavželj in trener Mitja Šivic ter Olimpijin trener Gregor Polončič in kapetan Aleš Mušič. FOTO: Tomi Lombar

LJUBLJANA – Tako pisanega sporeda športnih dogodkov, kot bo ob prihajajočem koncu tedna v slovenskem glavnem mestu, že dolgo ni bilo, prav posebna pozornost pa tokrat pripada hokejistom. Pred večnima tekmecema iz Tivolija in Podmežakle je namreč jubilejni 500. derbi, da gre za prav poseben dogodek, je potrdila tudi skupna novinarska konferenca obeh klubov. Tekma bo v soboto ob 17.30.

Precej pajčevine se je že nabralo nad listi zgodovine v teh 65 letih, odkar so se železarji prvič pomerili z zmaji. Slednji takrat še niso pripadali Olimpijinemu imenu, temveč HK Ljubljana, enemu predhodnih klubov v Tivoliju. Vseeno gre tekmo tiste zime 1954 ob zmagi Jeseničanov s 3:1 šteti kot uvod v res veliko zgodbo, ki po številu medsebojnih dvobojev daleč naokrog nima primerjave. Pred dnevi so, denimo, v severni soseščini igrali tradicionalni koroški derbi hokejisti KAC iz Celovca in VSV iz Beljaka, to je bila 326. tekma rdečih in modrih doslej. Hokejski derbi z najdaljšo tradicijo na svetu pripada kanadskima velikanoma te igre Montrealu in Torontu – pomerila sta se na kar 815 tekmah.

Izjemna izenačenost

Kar posebno privlači športno občinstvo v slovenskem prostoru, je izjemna izenačenost velikih tekmecev: Gorenjci so zbrali eno zmago več in v skupnem izidu vodijo z 236:235. Moštvi sta se razšli z remijem 28-krat, zdaj seveda to ni več mogoče, saj o zmagovalcu na sleherni tekmi odloča najprej podaljšek, če pa še takrat ni uspešnejšega moštva, sledijo kazenski streli. »Naš edini cilj za sobotno predstavo je izenačiti ta skupni izid,« je ob srečanju z novinarji povedal kapetan Olimpijinega moštva Aleš Mušič, podobno ambiciozno razmišlja trener zmajev Gregor Polončič, s katerim so v tivolskem taboru po uspešni preizkusni dobi podaljšali pogodbo do konca sezone. Sicer je že po včerajšnji konferenci takoj odgnal misli od derbija, saj je pred njim in igralci drevi (20.00) še zahtevno gostovanje pri vodilnem Brunicu. Podobno težka naloga čaka drevi jeseniške hokejiste, ki se bodo doma (19.00) pomerili s Cortino, v tej sezoni precej močnejšo v AHL kot leto prej.

V taboru jeseniškega moštva ne zidajo gradov v oblakih, zavedajo se, da so imeli v preteklosti že precej močnejšo zasedbo, poskušajo pa napredovati iz tekme v tekmo. »Glede pristopa ne morem ekipi, z izjemo ene tekme, ničesar očitati. Res pa je, da bi lahko imeli kakšno točko več. Pred dnevi smo proti Rittnu in Kitzbühelu že vodili, na koncu pa osvojili le po točko,« se je spomnil prvi mož jeseniške klopi Mitja Šivic, ki mu je nato sobotna prepričljiva predstava s Feldkirchom (4:0) precej pomagala pri psihološki pripravi moštva in nujni samozavesti za ta posebni teden: najprej s Cortino in nato z velikim sobotnim jubilejem v Tivoliju.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije