Zmagoviti pohod novega rodu

Junaka tedna 22-letni Vladislav Artemijev in 16-letni Alireza Firouzja.
Fotografija: Alireza Firouzja je nova vzhajajoča zvezda šaha. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Alireza Firouzja je nova vzhajajoča zvezda šaha. FOTO: Twitter

Najodmevnejša šahovska dogodka prejšnjega tedna sta bila nedvomno odprti hitropotezni turnir na spletni strani chess.com in finale hitropoteznega pokala na konkurenčni chess24.com. Oba sta šahovskim privržencem ponudila pravi spektakel z udeležbo številnih največjih imen svetovnega vrha s svetovnim prvakom Magnusom Carlsenom na čelu in tistih, katerih čas šele prihaja. Zmaga mladosti nakazuje, da do menjave rodov na vrhu ni več tako daleč.

Turnir na strani chess.com so priredili na pobudo in s finančno podporo šahovskega kluba iz Abu Dhabija. Nagradni sklad je znašal 10.000 dolarjev, zmagovalec pa je prejel polovico tega zneska. Udeležba je spet podrla rekorde spletnih turnirjev, saj je nastopilo več kot 1200 igralcev z mednarodnimi naslovi, od tega prek 300 velemojstrov in velemojstric. Ob številnih zvenečih imenih je bila tudi peterica iz deseterice svetovne lestvice: Fabiano Caruana, Jan Nepomnjačij, Aleksandr Griščuk, Maxime Vachier-Lagrave in Aniš Giri. Po enajstih krogih je od naštetih le Nepomnjačij ujel eno od prvih osmih mest, ki so zagotavljala boje za končno zmago po izločilnem sistemu. A tudi on je nato hitro končal svojo pot, saj ga je že v četrtfinalu izločil rojak in aktualni evropski prvak Vladislav Artemijev. Ta je nato dobil še dvoboja v polfinalu in finalu ter slavil prestižno zmago. S tem je 22-letni Rus vnovič dokazal izjemne sposobnosti v hitrih oblikah šaha, v katerih je osvojil že več lovorik.

Finale je bil pravi triler

Še več drame je bilo v finalu hitropoteznega pokala na chess24.com. Pomerila sta se svetovni prvak Carlsen in vzhajajoča zvezda, v Iranu rojeni 16-letnik Alireza Firouzja. Norvežan je bil januarja v medsebojni partiji na superturnirju v Wijk aan Zeeju še prepričljivo boljši, predvsem v hitrih oblikah šaha na spletu pa je mladenič že večkrat dokazal, da je lahko boljši tudi od slovitega tekmeca. Tokratni dvoboj za prvo nagrado v vrednosti 14.000 dolarjev je bil pravi triler, v katerem sta si tekmeca do konca enakovredno izmenjevala udarce. Z zmago v zadnji, 16. partiji je Firouzja dvoboj senzacionalno odločil v svojo korist in v svetovni šahovski javnosti je završalo. Gre za začetek velikega rivalstva, mnogi prav v najstniku vidijo Carlsenovega naslednika na prestolu.
Diagram
Diagram

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije