KOLESARSTVO

Zmaga za zlatega Rogličevega pomočnika

Jumbo Visma je v 6. etapi na glavo obrnila dirko po Španiji. Kuss premočan za vse, Roglič in Vingegaard za Evenepoela.
Fotografija: Vedno nasmejani Sepp Kuss se je veselil velike zmage na Vuelti. FOTO: Rafa Gomez, Sprint Cycling, Unipublic
Odpri galerijo
Vedno nasmejani Sepp Kuss se je veselil velike zmage na Vuelti. FOTO: Rafa Gomez, Sprint Cycling, Unipublic

Pico del Buitre ne sodi med najbolj slovite kolesarske vzpone, a si že zasluži mesto med legendami Vuelte, čeprav ga je ta obiskala le dvakrat. Tu sta leta 2019 na poti do končnega 1. in 3. mesta v ospredje prikolesarila Primož Roglič in Tadej Pogačar. V 6. etapi letošnjega španskega kroga pa je na poti do obsevatorija Javalambre popolno ofenzivo uprizorila Rogličeva Jumbo Visma, ki vse niti dirke drži v rokah, četudi še nima rdeče majice.

Jumbovci so po srditem boju v pobeg dneva, v katerem je bilo na trenutke več kot 40 kolesarjev, spravili polovico ekipe, tudi idrijsko lokomotivo Jana Tratnika. Ta je pred 10,9 km dolgim ciljnim vzponom potegnil še zadnjič in poskrbel, so imeli ubežniki tri minute in pol naskoka. Tako Kussa ni mogel ujeti nihče več iz skupine favoritov. Američan, ki velja za najboljšega pomočnika na svetu, je dobil eno od redkih priložnosti, da dirka zase, in izkoristil jo je v velikem slogu. Zadnje tri km je prekolesaril sam v ospredju in slavil osmo zmago v karieri.

Slovenski navijači, med katerimi je Kuss, čigar družina ima korenine tudi v naši deželi, izjemno priljubljen, bi bili zadovoljni že s tem, vendar jih je še bolj navdušilo dogajanje v ozadju. Okoli 4 km pred ciljem je iz skupine favoritov skočil Roglič, sprva mu ni mogel slediti nihče, kasneje sta se mu pridružila Jonas Vingegaard in Enric Mas (Movistar), ne pa Remco Evenepoel.

Belgijski zvezdnik ni imel odgovora na napad zasavskega asa in zdelo se je, da se bo že povsem zlomil, vendar je lanski zmagovalec Vuelte prišel do sape in za dvojcem Roglič-Vingegaard zaostal 32 sekund. Obdržal je minimalno prednost pred najnevarnejšimi tekmeci – 3 sekunde pred Masom, 5 pred Vingegaardom in 11 pred Rogličem.

Odkritje je Lenny Martinez

A ti kolesarji so razvrščeni šele od 9. do 12. mesta, na vrhu so ubežniški junaki. Še en je izstopal poleg Kussa, Lenny Martinez (Groupama FDJ), ki je zasedel 2. mesto v etapi in obdržal 8 sekund prednosti pred Američanom. Francoz, čigar oče Miguel Martinez je bil leta 2000 svetovni in olimpijski prvak v olimpijskem krosu, je pri 20 letih postal najmlajši nosilec majice vodilnega na tritedenski dirki po letu 1904.

Bogsigavedi, kako dolgo bo branil skoraj tri minute naskoka pred Rogličem in druščino (enako velja za Kussa), a dejstvo je, da so pri Jumbu Vismi več kot zadovoljni z izplenom. Evenepoela še niso odpihnili iz boja za vrha, so mu pa zadali močan psihološki udarec.

»Sepp je zmagal, noro, super dobro. To je le začetek gora, imel sam malo boljše noge kot minule dni. Uživali smo, ne pritožujemo se, zmagali smo in pridobil čas,« je povedal Primož Roglič, ki ga čaka ravninska 7. etapa, konec tedna pa nadaljevanje španskega kolesarskega ognjemeta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije