SMUČARSKI SKOKI

Zmaga, rekord in nato tudi malce grenkega priokusa

Domžalski skakalni as Anže Lanišek blestel na tekmah v Ruki. Glavni trener Robert Hrgota se ni strinjal s sodniškimi ocenami.
Fotografija: Zmagovalcu Anžetu Lanišku (na sredini) sta v soboto družbo na zmagovalnem odru delala Avstrijec Stefan Kraft (levo) in Poljak Piotr Zyla (desno). FOTO: Markku Ulander/Reuters
Odpri galerijo
Zmagovalcu Anžetu Lanišku (na sredini) sta v soboto družbo na zmagovalnem odru delala Avstrijec Stefan Kraft (levo) in Poljak Piotr Zyla (desno). FOTO: Markku Ulander/Reuters

Anže Lanišek je bil tudi na snežni premieri svetovnega pokala 2022/23 na skakalnici v Ruki najboljši Slovenec. Potem ko je v soboto z novim rekordom največje finske naprave (149 m) poletel do svoje druge zmage v svetovnem pokalu (tudi krstno je slavil na tem prizorišču pri Kuusamu), je včeraj s skokoma, dolgima 145 m in 139 m, pristal na četrtem mestu. Uvrstitev je bila toliko bolj nehvaležna, ker je za tretjeuvrščenim Japoncem Naokijem Nakamuro (144 m in 139,5 m), ki se je prvič zavihtel na oder za najboljše, zaostal za pičle tri desetinke točke. Zmago sta si delila Avstrijec Stefan Kraft (140 m in 147 m) in Norvežan Halvor Egner Granerud (139 m in 145 m), ki je za nameček v kvalifikacijah za poldrugi meter izboljšal Laniškov rekord.

»Tekma je bila kar zahtevna, s svojima skokoma pa moram biti zadovoljen. Na žalost me je le 0,3 točke ločilo od (novih) stopničk, vendar si jih je zaslužil tudi Naoki,« je po drugi tekmi na skakalnici Rukatunturi razmišljal 26-letni Domžalčan, s katerim je bil znova zadovoljen tudi glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota. »Raven skakanja je bila res visoka, Anže pa je 'oddelal' podobno dobro kot v soboto. Ker je seveda veliko lepše stati na zmagovalnem odru, ostaja malo grenkega priokusa, a tudi četrto mesto je vrhunski dosežek,« je poudaril 34-letni Velenjčan in pristavil, da bi si Lanišek tudi včeraj zaslužil zmagovalni oder.

Ob tem se je spotaknil ob ocene (po dvakrat 18,0 in 18,5 ter enkrat 19,0), ki so jih sodniki namenili že tretjo sezono najboljšemu slovenskemu skakalcu. Slovenski selektor se z njimi ni strinjal, prepričan je bil, da bi si zaslužil višje. O ocenah je bilo sicer precej govora že predvčerajšnjim, ko so mnogi poznavalci skokov menili, da bi lahko Laniška za njegov rekordni polet z brezhibnim pristankom v telemark nagradili tudi z dvajseticami (prejel je trikrat 19,0 in dvakrat 19,5).

Kaj bi si še lahko želel?

Kakor koli že; član SSK Mengeš se s tem (vsaj javno) ni obremenjeval. »Za mano je lep konec tedna. V soboto sem zmagal in dosegel še rekord skakalnice. Le kaj bi si lahko še želel?« se je po sobotnem podvigu, ko je za poldrugi meter izboljšal dotedanjo najboljšo znamko skakalnice, vprašal Lanišek. »Obožujem to napravo. Oba skoka sta bila dobra, sploh prvi je bil res vrhunski,« je dejal domžalski rekorder in priznal, da je seveda lažje tekmovati, če ti gre že na treningu dobro (v soboto je dobil tudi kvalifikacije), še toliko lažje na prizorišču, na katerem si že okusil slast zmage.

Kot je še razkril, ga je malo skrbela zgodnja ura tekem. »Običajno imam ob takšnem času še določene težave, zdaj pa sem si dokazal, da znam biti tudi jutranji človek,« je finskemu novinarju z nasmeškom pojasnil Lanišek, čigar reprezentančni kolegi Peter Prevc (13. in 15.), Lovro Kos (15. in 24.), Timi Zajc (22. in 22.), Domen Prevc (23. in 29.) in Žiga Jelar (24. in 41.) so v Ruki dosegli manj, kot je kazalo po njihovih odličnih nastopih na treningu. Naslednje preizkušnje za svetovni pokal bodo med 9. in 11. decembrom v Titisee-Neustadtu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije