OLIMPIJSKE IGRE

Želeli, da čim prej izpadejo

Tina Šutej peta v olimpijskem finalu skoka s palico. Meni, da so organizatorji povsem uničili tekmovanje.
Fotografija: Na koncu je imela mešane občutke. FOTO: Hannah Mckay/Reuters
Odpri galerijo
Na koncu je imela mešane občutke. FOTO: Hannah Mckay/Reuters

Šlo je pod nebo, za kaj več je nekaj zmanjkalo. Slovenska rekorderka Tina Šutej je v finalu skoka s palico na olimpijskih igrah delila peto mesto, preskočila je 4,50 m. Na naslednji višini, 4,70 m, so bile uspešne le štiri tekmovalke, ki so se borile za odličja. Prvo na velikih tekmah je z zmago dosegla Američanka Katie Nageotte, ki je edina preskočila 4,90 m. Druga je bila Rusinja Anželika Sidorova, aktualna svetovna prvakinja iz Dohe 2019 in svetovna dvoranska podprvakinja, ki je preskočila 485 cm, tretja pa Britanka Holly Bradshaw (4,85 m). Na četrtem mestu je končala branilka naslova Katerina Stefanidi iz Grčije (480 cm), ki je tudi aktualna evropska in nekdanja svetovna prvakinja iz Londona 2017.

»Občutki so mešani. Uvrstitev je lepa, a ni kolajna, ki sem si jo želela, pa tudi rezultat ni nič posebnega. Na 4,70 sem bila dvakrat blizu, vem, da sem sposobna te višine, toda žal mi je ni uspelo preskočiti,« je po tekmi dejala Šutejeva, ki meni, da so organizatorji povsem uničili tekmovanje. Atletinje so tekmovanje namreč začele na višini 4,50 m, kar je po mnenju Slovenke preveč, še bolj neprimerna pa je bila druga višina, 4,70, na kateri je izpadlo kar enajst tekmovalk. »Protesti vodij reprezentanc niso pomagali. Vse je bilo narejeno le za to, da se podelijo medalje. Vedeli so, da bodo drugo višino preskočile vsaj tri tekmovalke, za druge, tiste slabše, jim ni bilo mar. Nismo imele možnosti, da se vmešamo v ta boj,« je menila Šutejeva, ki ji v nasprotju z najboljšimi te višine niso ustrezale. »Moj osebni rekord je 4,75. Da imaš že drugo višino 470, je prehud preskok. Devet tekmovalk je imelo letos 4,70 ali manj izid sezone, sama sem imela 4,74. Organizatorji so si želeli, da čim prej izpademo, kar ni prav. A očitno se bo treba privaditi tudi na take preskoke, to je bila že tretja zaporedna tekma na takšen način. A na olimpijskih igrah je to povsem neprimerno, štiri leta garamo, da pridemo sem opravit en uspešen skok. Res je nesmisel,« se s potezo organizatorjev ne strinja slovenska atletinja. »To so moje najboljše olimpijske igre. Nameravam iti še v Pariz čez tri leta, tam bom spet napadala odličje,« je po svojem tretjem olimpijskem nastopu napovedala Šutejeva.

Izjemna konkurenca

Tako so se končali slovenski atletski nastopi na olimpijskih igrah. Vrh v moški konkurenci je bilo peto mesto metalca diska Kristjana Čeha, Tina Šutej je torej delila peto mesto, šesto je bilo izjemen uspeh za Marušo Mišmaš Zrimšek na 3000 m zapreke. Maja Mihalinec Zidar na 100 in 200 m ter Anita Horvat na 400 nista napredovali iz kvalifikacijskih skupin, Klara Lukan je odstopila v teku na 5000 m na prvi ravni tekmovanja. Luka Janežič pa je nastopil v polfinalu na 400 m. Splošna ocena bi bila zadovoljiva s plusom z nekaj zelo vidnimi nastopi, nekaj je pri Čehu za uvrstitev na zmagovalne stopničke odnesla olimpijska trema, predvsem pa je treba vedeti, da sta razširjenost in konkurenca v kraljici športov izjemni. Da se prebiješ v vrh tekov med vso severno- in južnoameriško, afriško, tudi azijsko in starocelinsko elito, moraš imeti vrhunske gene ali trenirati kot navit. V skokih in metih je lažje, a ni odličij brez trdega dela. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije