SP V NOGOMETU 2022

ZDA izločile Iran, Anglija trikrat zadela proti sosedom

Še sedmič zapored so nogometaši Anglije ugnali Valižane in zasedli prvo mesto v skupini B.
Fotografija: Phil Foden je le začel v prvi postavi Anglije in tudi zadel. FOTO: Paul Childs, Reuters
Odpri galerijo
Phil Foden je le začel v prvi postavi Anglije in tudi zadel. FOTO: Paul Childs, Reuters

Nogometaši Anglije so v tretjem krogu svetovnega prvenstva v Katarju premagali Wales s 3 : 0 (0 : 0) in osvojili prvo mesto v skupini B. V tej skupini je bila danes reprezentanca ZDA z 1 : 0 (1 : 0) boljša od Irana, kar pomeni, da se je z Anglijo uvrstila v osmino finala. V osmini finala se bodo pomerili s Senegalci.

Otoški derbi, ki je imel tudi slovenski pridih, saj ga je sodila slovenska sodniška trojka na čelu s Slavkom Vinčićem, so bolje začeli Angleži. Nogometaši treh levov so v uvodu nadzirali potek igre in imeli tudi več kot 70 odstotkov igralnega časa žogo v svojih nogah, igra pa je potekala večinoma na polovici Valižanov. Vseeno Angležem v prvem delu ni uspelo zadeti.

Po odmoru so Angleži nadaljevali v istem slogu, le da so bili mnogo učinkovitejši, saj so zadeli kar dvakrat v dveh minutah. Najprej je Marcus Rashford izvrstno iz prostega strela premagal Dannyja Warda, nekaj trenutkov zatem pa je po izgubljeni žogi Bena Daviesa kapetan Harry Kane asistiral Philu Fodenu. Vodstvo Angležev je v 68. minuti s svojim drugim zadetkom povišal Rashford, ki je sicer streljal po sredini, a dovolj močno, da je Warda prisilil v napako.

Američani v osmino finala

Nogometaši ZDA pa so v tretjem krogu svetovnega prvenstva v Katarju premagali Iran z 1 : 0 (1 : 0) in osvojili drugo mesto v skupini B ter se uvrstili v nadaljevanje tekmovanja. Iranci se poslavljajo od prvenstva. Američane v osmini finala, tam so bili nazadnje leta 2014, čaka tekma z Nizozemsko, zmagovalko skupine A. Tekma bo 3. decembra ob 16. uri.

Za ZDA je v 38. minuti zadel nogometaš londonskega Chelseaja Christian Pulisic. Sicer pa so bile predvsem v prvem delu nevarnejše ZDA, v končnici tekme pa so imeli svoje priložnosti tudi Iranci, a jim ni uspelo doseči gola za napredovanje. Sami tekmi pa so mediji pripisovali tudi politični naboj zaradi napetosti med ZDA in Iranom, a na zelenici o tem ni bilo ne duha ne sluha.

Za Američane je v boju za napredovanja v osmino finala štela samo zmaga nad Iranom in to so dosegli z golom Christiana Pulisica. FOTO: Kai Pfaffenbach, Reuters
Za Američane je v boju za napredovanja v osmino finala štela samo zmaga nad Iranom in to so dosegli z golom Christiana Pulisica. FOTO: Kai Pfaffenbach, Reuters

Iranci pa so pred tekmo zapeli tudi himno, kar je bilo prav tako eno od perečih vprašanj. Na uvodni tekmi z Anglijo (2 : 6) je niso in mediji so to razumeli kot podporo protestnikom, ki v Iranu že od septembra protestirajo proti oblastem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije