ALPSKO SMUČANJE

Zakikirikal na Petelinjem grebenu

Miha Hrobat konec tedna udarno ime hitrih smučarskih Slovencev.
Fotografija: Miha Hrobat se je izkazal na najtežji progi na svetu. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Miha Hrobat se je izkazal na najtežji progi na svetu. FOTO: Tadej Regent

Alpski smučarji in smučarke so, še posebno v hitrih disciplinah, dejavno oddelali konec tedna. V drugem smuku na sloviti progi Streif s Petelinjega grebena v Kitzbühelu, ki velja za najzahtevnejšo na svetu, si je Miha Hrobat s 16. mestom prismučal svojo najboljšo uvrstitev na smukih za svetovni pokal. Martin Čater je po napaki v spodnjem delu proge, ko je nepravilno prevozil vratca, ostal brez uvrstitve, Boštjan Kline, v Avstriji je imel želodčne težave, je najprej kanil kreniti na start, nato se je odpovedal kitzbühelski dirki v snežni F1. »Zelo dobra vožnja, sicer je bila to težka tekma z zelo slabo vidljivostjo. Na startu sem se poskušal prepričati o svojih sposobnostih, vedel sem, da sem lahko hiter in da mi takšne proge ustrezajo. Tako sem se resnično le vrgel dol,« je ocenil Miha Hrobat. »Zelo sem razočaran. Sem kar potrt, vožnja ni bila slaba, vsaj zdi se mi. A občutek tudi imam, da sem letos vseeno v Kitzbühelu storil neki napredek, da sem poskušal res tekmovati. Vse moram pač malce prespati,« pa je omenil Martin Čater.

Britanec Dave Ryding je zmagal na slalomski preizkušnji v Kitzbühelu. Petintridesetletnik je dosegel sploh prvo zmago za Veliko Britanijo v zgodovini alpskega smučanja. Slalomistom je ogromno težav povzročalo ne le močno sneženje, temveč tudi zahtevni postavitvi, osip tekmovalcev je bil ogromen. Med tistimi, ki so odstopili, je bil tudi edini slovenski finalist Žan Kranjec. Po 29. mestu po prvi vožnji na drugi ni dolgo zdržal in posledično ostal brez točk. Tijan Marovt je bil prepočasen za uvrstitev v drugo vožnjo in končal kot 42. »V prvi vožnji je bilo na moji strani nekaj sreče, da sem sploh prišel v drugi tek. Druge proge sem se lotil odločno, a že na prvi grbini bi moral pripeljati z več smeri. Nisem menil, da me bo tam toliko dvignilo, zapeljal sem s proge,« je dejal Žan Kranjec.

Štuhčeva z bolečinami

Italijanka Sofia Goggia je potrdila primat v ženski smukaški konkurenci svetovnega pokala z zmago v domači Cortini d'Ampezzo. Včeraj je v superveleslalomu odstopila, padla je še drugič v osmih dneh, potem ko se ji je to dogodilo na smuku v Zauchenseeju. Po padcu v Cortini so najprej sporočili, da čuti bolečine v levem kolenu, nato so jo odpeljali v Milano na dodatne preiskave. Najboljša Slovenka Ilka Štuhec je bila na smuku 11. »Predvsem v zadnjem delu proge sem izgubila kar nekaj časa. Že ves teden sem tam lovila linijo. Smuk je bil sicer skrajšan, saj so bili sunki vetra res močni, bilo pa je za vse enako in se je treba pač le prilagoditi,« je povedala Štuhčeva. Slednja v superveleslalomu ni nastopila, saj je med smukaško preizkušnjo začutila bolečine v desnem kolenu. Maruša Ferk Saioni je na smuku osvojila 42. mesto, v super-G je bila 31.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije