1. SNL

Z enako formulo ni mogoče premagati Olimpije

David Zec je prvi obrambni steber Celja, ki jutri gostuje v Stožicah. Trener Roman Pilipčuk zahteva igro s čim večjo posestjo žoge.
Fotografija: Z reprezentanco do 21 let je David Zec igral tudi na evropskem prvenstvu do 21 let. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Z reprezentanco do 21 let je David Zec igral tudi na evropskem prvenstvu do 21 let. FOTO: Tadej Regent

Kdo lahko še ustavi Olimpijo, kdo lahko oživi upanje tekmecev za šampionsko bitko? Celje! Jutrišnji derbi vodilnih zeleno-belih in prvih zasledovalcev Celjanov je rdeča nit 18. kroga 1. SNL. Celjani so končali uvodni niz osmih Olimpijinih zaporednih zmag, zaradi česar tudi v glavno mesto prihajajo z dvignjenimi glavami. »In s prepričanjem, da smo jim sposobni pokvariti račune,« je napovedal v tej sezoni steber celjske obrambe in nekdanji mladi reprezentant David Zec.

Po lanski vrnitvi v slovenski ligaški nogomet je 22-letni Kranjčan iz Britofa le ujel ritem in razkril, zakaj ga je v najstniških letih opazila in izbrala slovita Benfica. Suhljat, slok, toda oster kot britev in nepopustljiv, je otrok kranjskega Triglava postal nočna mora za napadalce.

»Vsaka sezona šteje. V tej sem zrelejši in izkušenejši v primerjavi s prejšnjo. Dozorevam, a pogrešam še kakšen gol več,« je iz svojega zornega kota pojasnil svojo igralsko preobrazbo, ki ga je utrdila v celjski branilski zasedbi, in dodal, da ne obžaluje odhoda na Portugalsko. »Zato ker sem napredoval tudi kot človek.«

Po slabih treh tednih odmora je znova v osredju prvenstvena bitka in predvsem Olimpijina »simultanka«. Celjani že poznajo formulo, kako jo ustaviti. »Na enak način se ne da dvakrat premagati Olimpije. Ob odmoru smo se osredotočali zgolj na derbi, ker vemo, kaj prinaša. Ne le nam, tudi drugim tekmecem. Na neki način so vsi odvisni od nas,« ve, da bodo v Stožicah imeli veliko navijačev po Sloveniji, hkrati pa opozarja na Olimpijino moč. »Kot poznam trenerja Alberta Riero, bo Olimpija drugačna, kot je bila v Celju. Riera menja sisteme in način igre. Igralca, ki ju je treba omejiti ali onemogočiti, sta Augustin Doffo in Mario Kvesić. Prepričan sem, da bo tekma drugačna od prve v Celju, ki je bila res posebna. Za nas je bila čustvena, ker smo vedeli, s kakšnim nizom zmag je prišla, nato nam je hitro zabila dva gola. Načina, kako smo izpeljali preobrat in razplet, sta bila kar nerealna. Ne, ta tekma ne bo divja,« je zatrdil.

Celjani so v minuli sezoni razočarali, v tej so tam, kjer želijo, ali kamor sodijo. »Kljub velikim vložkom je ključna uigranost moštva. Ta je bistveno večja, kot je bila,« je enega od razlogov rezultatskega vzpona pripisal evoluciji, drugega pa tudi trenerju Romanu Pilipčuku. »Ima nekaj posebnega, zahteva, da imamo žogo čim več v svoji posesti in igro od vratarja naprej. Ni klasičen ruski trener, bližje so mu zahodni nogometni prijemi. Mi se trdno držimo trenerjevih nazorov in nam gre,« je iskreno pohvalil trenerja in priznal, da že »polovico moštva govori rusko«, ker se odlično ujamejo. Na splošno se Gorenjec v Celju odlično počuti, med drugim tudi zaradi tega, ker mu družbo dela srčna izbranka Tamara, sicer Primorka iz Kopra. Združil ju je v minuli sezoni soigralec Tjaš Begić. »Brez njega ne bi bila ob meni. Tamara je prijateljica njegove izbranke,« je z veseljem delil prijetni del zasebnosti. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas