Vsi skupaj čakajo na odrešilno poletje

Slovenska nogometna reprezentanca še ni končala junijaPrvi izziv v četrtek v Oslu, naslednji v Stožicah s Srbijo
Fotografija: Kako se bodo razrvani slovenski nogometaši odzvali v Oslu? FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Kako se bodo razrvani slovenski nogometaši odzvali v Oslu? FOTO: Jure Eržen

LJUBLJANA • Slovenija je odprla to sezono lige narodov z dvema porazoma in razliko v golih 1:6, četudi še ni sprejela največjega izziva. Četrtkov (20.45) tekmec v Oslu očitno igra še v boljši formi kot Švedska in Srbija, zato bo zanimivo videti, kaj bodo opravili razrvani in opazno obupani Slovenci na gostovanju na Norveškem.

Če odmislimo porodne krče mlade države, je bila nogometna Slovenija le dvakrat doslej v podobnem položaju kot tokrat. Torej v obdobju, ko ji ne gre po načrtu in visoko izgublja s tekmeci druge kakovostne ravni.

Prvič konec leta 2006, ko je po porazih z Bolgarijo (0:3) in Belorusijo (2:4) zapustil klop izbrane vrste legendarni as Brane Oblak, drugič eno leto pozneje, ko je Slovenija končala na šestem mestu svoje kvalifikacijske skupine za EP 2008: pred Luksemburgom, toda za Romunijo, Nizozemsko, Bolgarijo, Belorusijo in Albanijo. Matjaž Kek, ki je debitiral marca 2007 z domžalsko zmago nad Estonijo, je izgubil vse štiri tekme z Nizozemsko in Romunijo, leto pa končal z domačim porazom proti Bolgariji.

Od Keka do Mijatovića

Slovenija je zašla v podoben položaj tudi petnajst let pozneje, potem ko je prejela šest golov v tekmah s Švedsko in Srbijo, pred njo pa sta še dva izziva v Uefini ligi narodov pred odrešilnim poletnim premorom, ki bo prišel kot naročen za igralce, selektorja Matjaža Keka in predsednika NZS Radenka Mijatovića.

Toda najprej je treba preživeti preostala večera v Oslu in Stožicah, ko bo v nedeljo (20.45) pri nas gostovala Srbija. Upoštevaje videno proti Švedski v Ljubljani (0:2) in Srbiji na Marakani (4:1) navijači realno ne morejo pričakovati veliko, gotovo pa bo v naslednjih dneh na preizkušnji predvsem značaj reprezentantov.

Ni namreč vseeno, kako bo reprezentanca končala junij in kakšna bo podoba ekipe na igrišču – poraz se lahko razlikuje od poraza. Polet v Oslo bi bil za športnike enega značaja sanjski, za druge povsem odveč. Najbrž ni lepše priložnosti za pravi odziv od gostovanja pri vodilni ekipi skupine, ki premore enega najboljših nogometašev na svetu. In obratno, odziv v slogu Nikozije, Splita in Beograda bi lahko povzročil rezultatski polom tudi v Skandinaviji.

Zmagal je le Katanec

Bomo videli, kako bo v Oslu. Drži le, da mora Slovenija odigrati še eno tekmo na zanjo izjemno neugodnem stadionu Ullevål, na katerem v treh tekmah še ni osvojila točke (0-0-3) ob razliki v golih 1:7. Norveška v seštevku predstavlja enega najpogostejših (9 tekem) in obenem najtežjih tekmecev Slovenije. Slednja je igrala več tekem le s Hrvaško (12) in Ciprom (12), kar je logično: prva je soseda, drugi je nekoč gostil prijateljske turnirje, na katerih so igrali tudi Slovenci. V devetih tekmah je premagal Norvežane le Srečko Katanec s tremi goli Milivoja Novakovića.

Pravi športniki bi še dodatno želeli pokvariti načrte norveškim vikingom: Erling Håland in soigralci se namreč odkrito spogledujejo s prvim mestom v skupini B4 in napredovanjem v elitno ligo A – tej bi jih približala prav zmaga z odpisanimi Slovenci. Jernej Suhadolnik

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije