KOŠARKA

Vladni odlok le v teoriji

Tudi drugi polfinalni tekmi košarkarskega DP brez gledalcev. Olimpija in Krka za odločitev že v Domžalah in Rogaški Slatini.
Fotografija: Luka Lapornik (Krka) je bil z 20 točkami najboljši strelec prvih tekem polfinala. FOTO: ABA
Odpri galerijo
Luka Lapornik (Krka) je bil z 20 točkami najboljši strelec prvih tekem polfinala. FOTO: ABA

Če bi upoštevali dogajanje v minulih mesecih in tudi na prvih tekmah polfinala lige Nova KBM, se košarkarjem Cedevite Olimpije in Krke ne bi smela izmuzniti uvrstitev v veliki finale, v katerem so Ljubljančani doslej igrali 25-krat v 28 sezonah, Novomeščani pa desetkrat. Toda svojo kakovost bodo morali potrditi v današnjih drugih soočenjih s Heliosom (ob 18. uri) in Rogaško (20.30), morda celo v tretjih spopadih 19. t. m. V skladu z vladnim odlokom bi se lahko od danes vrnili na športna prizorišča tudi navijači, toda sprostitev je do nadaljnjega le teoretična. V Rogaški Slatini in Domžalah so napovedali, da tudi na povratnih tekmah polfinala DP ne bo gledalcev, saj morajo javne prireditve prijaviti na upravno enoto vsaj deset dni prej. Ker tokratni primer ni bil izjema, si niso mogli zagotoviti dovoljenja, ker je bila sprememba objavljena v uradnem listu šele minuli četrtek. Pred praznimi tribunami bosta tako minili tudi morebitni tretji tekmi polfinala, zeleno luč pa bi lahko najboljši moštvi sezone dobili za finalni dvoboj do treh zmag, ki se bo začel 26. t. m. Seveda, če ju ne bo presenetil drugačen odlok. Zdajšnji bo namreč v veljavi le do nedelje. Na petkovih prvih tekmah polfinala sta favorita unovčila prednost domačega parketa, še bolj pa večji nabor izkušenih in telesno dominantnih košarkarjev, s katerim sta lahko stopnjevala ritem igre in kaznovala psihično popuščanje svojih gostov ob postopnem večanju razlike.

Zgolj s trojkami +30

»V Stožicah smo igrali izjemno dobro v prvem polčasu. V drugem so prišle do izraza Olimpijine odlike, nam pa je zmanjkalo zanosa. V revanši se bomo poskušali dlje kosati z glavnimi favoriti za naslov prvaka,« se nadeja Heliosov trener Dejan Jakara, ki očitno želi obvarovati svoje košarkarje pred prevelikim pritiskom. V Stožicah je bila opazna predvsem razlika pri skokih (46:27) in točkah iz bližine (42:16), zato bodo morali visoki aduti Domžalčanov odločneje opraviti svoje delo pod obročema. Podobno razmišljajo v Rogaški Slatini, kjer bodo poskušali omejiti trojke Krkinih adutov. V petek so jih namreč Rok Stipčević (za tri 6:9), Nejc Barič (4:7), Luka Lapornik (4:9) in soigralci zadeli kar 16 s 50-odstotnim izkoristkom metov ter samo s to prvino priigrali Novomeščanom 30 točk naskoka; iztržek Slatinčanov za tri točke je bil namreč 6:25. A Krkin strateg Dalibor Damjanović opozarja: »Rogaška je vedno bila in vselej bo zelo neugodna tekmica v domači dvorani.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije