NOGOMET

Vikinške sage konec, zdaj pragmatizem

Norveški Rosenborg Mariboru razblinil sanje o nogometni ligi prvakov. Proti bolgarskemu Ludogorcu je kljub temu še na dosegu evropska liga.
Fotografija: Strelec dveh golov Anders Ågnes Konradsen je prav v dvobojih z Marcosom Tavaresom izkazal razliko v letih, hitrosti in moči. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Strelec dveh golov Anders Ågnes Konradsen je prav v dvobojih z Marcosom Tavaresom izkazal razliko v letih, hitrosti in moči. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – En zelo spodoben polčas (1:0), en pragmatičen (0:0) ter dva za pozabo (3:1, 3:0). To je bil učinek slovenskega nogometnega šampiona Maribora v 3. krogu kvalifikacij za ligo prvakov proti norveškemu tekmecu Rosenborgu. Ta je z drugo zmago s 3:1 (skupno s 6:2) razblinil vse vijolične upe o ligi prvakov ali o neposredni uvrstitvi v evropsko ligo (EL). Maribor bo moral za uvrstitev v skupinski del EL izločiti bolgarskega prvaka Ludogorec, uvodna tekma zadnjega kvalifikacijskega sita bo v četrtek v Razgradu. Darko Milanič in Zlatko Zahović, nepoboljšljivi dvojec krmarjev iz razreda optimist, je upal, da bo Maribor v Trondheimu bolj konkurenčen. Ni bil celotnih 90 minut, toda trener in športni direktor sta bila v porazu delno lahko zadovoljna. Milanič za zares nadpovprečen prvi polčas, ki je pustil nekaj dvomov o tem, kako bi se tekma razpletala, če bi strelec vodstva za 1:0 v sodnikovem dodatku Rudi Požeg Vancaš že prej z golom oplemenitil ravno prav pogumno, napadalno, zbrano in hkrati dovolj previdno vijolično igro. Ali da bi se veteran Marcos Tavares dvakrat odzval bolje, kot se je, in morda znova pokazal, da letom in vidnemu pomanjkanju sape ter hitrosti lahko kljubuje z izkušnjami in znanjem. Športni direktor je lahko delno zadovoljen za odkritje, da je Požeg Vancaš vendarle lahko dodana vrednost v sicer vidno počasnem, okornem in nezmožnem odprtega boja na dveh tekmah vijoličnem moštvu. »Nismo bili dovolj učinkoviti, medtem ko je tekmec v obeh tekmah zadel iz domala vseh priložnosti. Na tej ravni je treba biti učinkovitejši,« je po tekmi povedal 25-letni Belokranjec Požeg Vancaš.

Poučna lekcija

»Fantje so storili vse, kar je bilo v njihovi moči. Veliko pozitivnega sem videl,« je med drugim povedal Zahović ter potarnal, da Mariboru ni bil naklonjen žreb, ker mu je v playoff za evropsko ligo namenil serijskega prvaka Bolgarije Ludogorca. Ta je sinoči v Walesu opravil še formalnost v 3. krogu kvalifikacij za evropsko ligo, potem ko je doma The New Saints premagal s 5:0. Ludogorec višje kotira od Maribora tudi na klubski lestvici Uefe, bolgarski prvak je 58. s koeficientom točk 27.000, Maribor 79. z 18.500. Vikinška lekcija je bil poučna. Po njej se bo Maribor v dvobojih z igrivim Ludogorcem za vsaj 180 minut znova prelevil v moštvo, polno zvijač in pragmatizma, saj je kristalno jasno, da slabosti lahko nadomesti le z zvrhano mero – Zahoviću st. tako priljubljene – taktične kulture. »Naša podoba je bila boljša, odločna, potrebujemo pa še določene popravke. Prejemamo preveč golov,« je zasuk k bolj previdni igri delno napovedal tudi Milanič, ki ga pred potjo v Razgrad čaka še neugodno poravnavanje računov na domačem bojišču. Maribor bo v Celju, v upanju, da se ne bi preveč utrudil, poizkušal zadržati ritem za razigrano Olimpijo in ohraniti kolikor toliko svežine za zares peklenski avgust. Ta se bo zanj pred dvotedenskim premorom zaradi reprezentančnih tekem v kvalifikacijah za EP končal 1. septembra s še eno zahtevno tekmo v domačem prvenstvu v Domžalah.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije