Veliki derbi asov novega rodu Dončiću

Uspešen dan za Dallas in Miami. Dragić vnovič našel pravi ritem.
Fotografija: Luka Dončić in Zion Williamson (levo) se v tej sezoni ne bosta več srečala. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Luka Dončić in Zion Williamson (levo) se v tej sezoni ne bosta več srečala. FOTO: Reuters

Kar 55 točk, 19 asistenc in 19 skokov je bilo skupni učinek dveh najboljših slovenskih košarkarjev na imenitni večer v ligi NBA. Večji delež je prispeval Luka Dončić (30 točk, 17 skokov in 10 asistenc), a na koncu dneva je bil Goran Dragić enako zadovoljen. Za oba je bilo najpomembnejše, da sta njuni moštvi zmagali doma. Dallas je po podaljšku ugnal New Orleans (127:123), Miami pa je dobil floridski derbi z Orlandom (116:113).

Zasedbi naših asov sta bili izjemno razpoloženi pri metih za tri točke: Miamijev izkoristek je bil kar 22:44, Dallasov 22:50. Dončićev 22. trojni dvojček v karieri, s katerim je prehitel slovitega Jasona Kidda in sam prevzel prvo mesto na klubski lestvici, je vendarle ostal v senci bučno napovedanega dvoboja z 19-letnim Zionom Williamsonom, edinega v sezoni. Prvi izbranec lanskega nabora NBA je kljub odličnemu pokrivanju Maxija Kleberja prispeval za New Orleans 21 točk in 6 skokov, a najboljši novinec prejšnje sezone v Dallasovem dresu je bil še učinkovitejši, čeprav ga še vedno ovira poškodba palca na roki.

»Še vedno me boli. A nekako se moram pretolči skozi naslednje tedne, čeprav na vsaki tekmi prejmem kakšen neprijeten udarec v prst,« je pojasnil Dončić, ki je imel vnovič slabši nadzor nad žogo; izgubil jih je kar sedem. Podatek pa ni zanimal nikogar. Hip po tekmi so vsi preusmerili misli na nov izziv za slovenskega asa – soočenje z Memphisovim organizatorjem Jajem Morantom, ki je glavni kandidat za njegovega naslednika v vlogi najboljšega novinca sezone. Williamson je namreč zaradi operacije kolena izpustil uvodnih 44 nastopov.

Ko so Dallasovega lastnika Marca Cubana vprašali, kaj misli o pompu zaradi dvobojev zelencev v ligi, je odgovoril: »Ko sem bil mlajši, smo ugibali, ali lahko LeBron James nasledi Michaela Jordana in kaj vse lahko doseže Kobe Bryant. Odvisni smo bili od televizije, družbeni mediji pa so spremenili košarko v povsem drugo zver. Ko mladi fantje pridejo v ligo NBA, že imajo veliko sledilcev, z vsako odigrano tekmo pa se njihov vpliv le še pomnoži.«

Pohvale za Dragića

Dragić je ob novem klubskem rekordu pri poskusih za tri točke metal izza črte 5:9, prednjačil pa je njegov soigralec Duncan Robinson, ki je prišel do 27 točk izključno s trojkami (9:12). Izkušeni Ljubljančan je bil z dvema točkama manj drugi strelec Miamija in nadaljeval je niz odličnih predstav po prekinitvi prvenstva zaradi vikenda All-Star NBA. V zadnjih osmih tekmah je dosegal 18,5 točke s 44,7-odstotnim metom iz igre (za tri 41,2 %), 5,6 asistence in 3,5 skoka. Njegovo skupno strelsko povprečje v sezoni pa je 16,5 točke in med vsemi košarkarji v ligi, ki v igro vstopajo s klopi, zaseda peto mesto. Pred njim so le Dennis Schröder (Oklahoma), Montrezl Harrell, Lou Williams (oba LA Clippers) in Derrick Rose (Detroit).

»Goran je vnovič našel pravi ritem. Je odlično telesno pripravljen, njegova igra je zelo tekoča in nihče v naši dvorani ni pozabil, da je še pred dvema letoma igral na tekmi All-Star,« je svojega drugega najstarejšega košarkarja pohvalil Miamijev trener Eric Spoelstra. Od Dragića, ki bo 6. maja dopolnil 34 let, je v ekipi starejši le Andre Iguodala, ki ga prekaša za poltretje leto. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije