NOGOMET

Velik izziv za Matjaža Keka: po šahovsko 7:4 za Avstrijce

Primerjava petkovih tekmecev v Celovcu razkriva premoč Avstrije. Najdražja akterja sosedskega derbija Jan Oblak in David Alaba.
Fotografija: Jan Oblak je s tržno vrednostjo 80 milijonov evrov daleč najdražji nogometaš Slovenije. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Jan Oblak je s tržno vrednostjo 80 milijonov evrov daleč najdražji nogometaš Slovenije. FOTO: Jure Eržen

LJUBLJANA – Slovenski nogometaši bodo poskušali jutri v Celovcu iztržiti čim več. Vloga favoritov pripada Avstrijcem, čeprav severni sosedi po dveh tekmah v boju za euro 2020 nimajo niti točke. Izbrani vrsti selektorjev Matjaža Keka in Franca Fode smo ocenjevali in točkovali po šahovsko, primerjava – s 7:4 – pripada Avstrijcem.

Oblak : Lindner 1:0: Na položaju št. 1 ni dileme: Jan Oblak je eden najboljših vratarjev in je na trgu vreden 80 milijonov evrov. Za Lindnerja, ki je v Izraelu prejel štiri gole, so slišali le redki. Atletico spada v evropski vrh, Grasshoppers je celo izpadel v 2. švicarsko ligo. Škofjeločan je največja pridobitev Slovenije v primerjavi z lansko prijateljsko tekmo v Celovcu.
Jokić : Ulmer 0,5:0,5: Če Foda v zadnjem hipu ne bo vrnil v obrambo Alabe, bo igral na levem boku adut Salzburga Ulmer, ki je v tej sezoni nanizal 15 podaj za gol! Pri 33 letih ima le 9 tekem za Avstrijo. Njegov vrstnik Bojan Jokić je v 22 tekmah ruskega DP zbral dve podaji za gol.

Mevlja : Hinteregger 0:1: Interni dvoboj levih štoperjev pripada branilcu Eintrachta Hintereggerju, ki je odigral 41 tekem za klub iz Frankfurta in zabil 4 gole. Na trgu ne velja zaman 10 milijonov evrov. Miha Mevlja je dovolj izkušen, da bo nadomestil manko tekem, a zares je igral le avgusta lani (Zenit) in marca letos (Rostov).

Struna : Dragović 0,5:0,5: Dragović igra v močnejšem klubu kot Aljaž Struna (Leverkusen : Houston) in močnejši ligi, za Avstrijo ima v nogah že 70 tekem (v tej sezoni pa le 18 za Bayer). Pirančan spada med boljše branilce v ameriški MLS (v letu 2019 je igral že 19 tekem) in nenehno daje vtis, da je podcenjen.

Stojanović : Lainer 0:1: Eden najdražjih asov Salzburga Lainer (26 let, 13 mio) je bil med najzaslužnejšimi za odlično sezono rdečih bikov. Tri leta mlajši Ljubljančan na delu v Zagrebu spada med standardne člane Dinama, v tej sezoni je zbral tri podaje manj kot Lainer (6:9).

Bijol : Baumgartlinger 0,5:0,5: Nekdanji član Rudarja deluje brezkompromisno, v zahtevnem ruskem prvenstvu se ne boji nikogar, ob tem je za šest cm višji od člana Leverkusna (190:184). Baumgartlinger je igral polovico minut za Bayer, 11 let mlajši Bijol je v 27 tekmah za CSKA zbral 4 gole in 3 podaje.

Kurtić : Ilsanker 0,5:0,5: Vrstnika pri 30 letih sta lahko potegnila črto pod uspešno klubsko sezono. Ilsanker (189 cm) je bil s 34 tekmami standardni član močnega Leipziga, Kurtić (186 cm) je v 30 tekmah za Sassuolo zbral 6 golov in 5 podaj za gol. Belokranjec ima več reprezentančnih tekem (50:34).

Bohar : Alaba 0:1: S tržno vrednostjo 55 milijonov evrov in svojim statusom v Bayernu je daleč najboljši in najvplivnejši avstrijski reprezentant. Po izobrazbi je bočni branilec, a vse pogosteje ga selijo na krilo in bližje vratom. V odlični formi je tudi Bohar, če bo dobil priložnost, v nogah ima 10 golov in 7 podaj v poljskem DP.

Iličić : Sabitzer 1:0: Sabitzer je pri 25 letih in ceni 25 milijonov evrov med boljšimi v Leipzigu (4 goli, 5 podaj), s Kevinom Kamplom gradi prijateljstvo še iz časov v Salzburgu. A Josip Iličić je zbral v majici Atalante 13 golov in 9 podaj (12+7 v serie A) in spada med najboljše na škornju. Italija kotira višje kot Nemčija, oba sta udarni sili 3. ekip serie A in bundeslige.
Črnigoj : Lazaro 0:1: Če bi upoštevali le Transfermarkt, bi dvoboj krilnih adutov gladko pripadel grško-angolskemu Avstrijcu Lazaru (17:1 v milijonih evrov). Oba imata 23 let, napadalec Herthe ima v nogah 10 tekem več za izbrano vrsto (19:9), za njim je zelo dobra sezona v bundesligi (3 gole in 7 podaj).

Šporar : Arnautović 0:1: Ljubljančan je bil na Slovaškem natančen kot Rajmond Debevec v Sydneyju 2000, v 36 tekmah za Slovan je zbral neverjetnih 34 golov in 9 podaj za gol. A samozavestni in pet let starejši Dunajčan Arnautović je ena od zvezd angleške premier league, v majici West Hama je zbral dvomestno število golov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije