KOŠARKA

Večji izziv pričakuje z Ukrajinci

Slovenski košarkarji zadovoljni po četrti zaporedni zmagi v kvalifikacijah za euro 2022. Vstopnice za evropski šampionat so si zagotovili že prej, danes še z Ukrajino.
Fotografija: Jaka Blažič je bil vnovič zelo razigran. FOTO: FIBA Europe
Odpri galerijo
Jaka Blažič je bil vnovič zelo razigran. FOTO: FIBA Europe

Z vstopnico za nastop na evropskem prvenstvu 2022 v žepih so slovenski košarkarji obljubili sproščeno in dobro igro v mehurčku v Kijevu ter oddolžitev Madžarski za lanski poraz v Sombotelu ob začetku kvalifikacij. Nihanjem se niso mogli ogniti, a so ostali zvesti svojim besedam in s četrto zaporedno zmago opravili, kar so si želeli že novembra lani v Stožicah. Selektor Aleksander Sekulić in njegovi aduti bodo imeli danes (ob 15.00) z Ukrajino priložnost za lep zaključek ciklusa. »Nadaljujemo v jesenskem ritmu. Naš zaščitni znak je postala obramba, dovolj smo agresivni od prve minute. Vesel sem zmage, čeprav ne pomeni veliko, nadaljevati moramo z enakim receptom. Pred nami je tekma z gostitelji Ukrajinci, ki so poleg nas najboljša ekipa v skupini, zato pričakujem zanimiv izziv,« je ocenil Jaka Blažič, ki je v Ukrajini potrdil, da je v odlični strelski formi. Dosegel je 24 točk z metom za tri točke 6:12, njegovi koši pa so imeli pogosto dvojno težo, saj je zadeval, ko je bilo najbolj potrebno. Ko se stvari odvijajo v želenem ritmu, nenadoma pozabimo, da mora slovenska reprezentanca tako kot v neuspešnih kvalifikacijah za SP 2019 igrati v pisani zasedbi. Z zlatega EP 2017 so včeraj igrali le Blažič, Edo Murić in Žiga Dimec, manjkal je tudi pozneje naturalizirani Jordan Morgan. Toda to je bilo dovolj za Madžarsko, ki se v zadnjega pol stoletja ne more pohvaliti z uspehom in je prav tako pogrešala dva aduta; glavnega zvezdnika moštva Adama Hango (Barcelona) in Roscoja Allena, ki je bil lani najučinkovitejši ob zmagi nad Slovenci.
 

Ostrostrelski slog


V začetni slovenski peterki so igrali štirje košarkarji Cedevite Olimpije in ubrali ostrostrelski slog, ki so ga vajeni v Stožicah. Luka Rupnik je nemudoma zadel tri trojke, Blažič je pristavil eno za vodstvo s 15:4. Nadaljevanje ni bilo blesteče, zato so se Madžari približali na pičle tri točke (25:22). Vendar zmaga ni bila niti za hip vprašljiva. »Pričakovano je bilo veliko nihanj, uspeh pa nam je prinesla moštvena igra v obrambi in napadu, s katero smo popravili napake,« je poudaril selektor Aleksander Sekulić. Slovenci so Ukrajince novembra ugnali s 84:73, potem ko so dobili prvo četrtino s 33:9. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije