ROKOMET

V Zlatorogu tulipani ne bodo cveteli

Jutri ob 17. uri bodo Slovenci popravljali vtis proti Nizozemcem. Zmaga bi reprezentanci Veselina Vujovića zagotovila nastop na EP.
Fotografija: Slovenija je nazadnje igrala v Zlatorogu junija 2016, ko so Miha Zarabec in njegovi razbili Norvežane. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Slovenija je nazadnje igrala v Zlatorogu junija 2016, ko so Miha Zarabec in njegovi razbili Norvežane. FOTO: Roman Šipić

CELJE – Veselin Vujović je šel po zmagi slovenskih rokometašev s 27:26 v Amsterdamu do kolega na nizozemski klopi in ga z obema rokama držal za ramena. »Opravičil sem se mu, ker smo zmagali. Igrali so boljše, lepše in agresivnejše od nas. Do točk smo prišli z edinim vodstvom na tekmi,« je z glavo zmajeval selektor. Obeta si, da se bodo Slovenci, ko bo jutri ob 17. uri v Zlatorogu gostila srčne tulipane, pokazali kot resnejša reprezentanca.

»Kaže, da je treba včasih zmagati tudi na tak način. Če bodo fantje izvlekli poduk, da nikogar ne smeš podcenjevati, naj bo. Če Nizozemsko vzamemo kot deželo nogometa in cvetja, smo zgolj povprečna reprezentanca. Tekmeci so nam dali lekcijo. Imeli smo veliko sreče, v nedeljo bomo imeli težko nalogo, da potrdimo to zmago. Če je ne bomo, bo sramota. Na koncu štejejo le točke. Če bomo v Celju pokazali pravi obraz, bo ta predstava hitro pozabljena,« boljši pristop Slovencev pričakuje Vujović, ki že nekaj časa opozarja, da rokometaši, ki prihajajo iz močnih evropskih klubov, včasih reprezentanco jemljejo kot oddih ali nujno zlo. Če za koga to ne velja, je Blaž Janc, ob vratarju Urhu Kastelicu najboljši v slovenski vrsti, dosegel je devet golov, tudi zadnjega, ki je odločil zmagovalca in oranžne borce pahnil v obup. »Zdaj v rokometu ni več ekipe, za katero bi bilo dovolj, da prideš na igrišče, se pokažeš in zmagaš. Nizozemci so igrali vrhunsko obrambo, imeli so zamisli v napadu, vse čestitke, po drugi strani pa tudi nam, da smo se izvlekli. To je znak, da smo velika reprezentanca, saj znamo stopiti skupaj, ko gre za nohte,« je več dobrega kot slabega izvlekel član Kielc. Kdo ve, kako bi se končalo, če v vrata ne bi stopil Kastelic. V Zagrebu se je izgubil, reprezentančna akcija mu je vrnila občutke. »Poznalo se je, da je imela večina igralcev za vikend težke pokalne tekme in so bili čustveno izpraznjeni. Težko se je bilo motivirati, hvala bogu smo zmagali, v nedeljo pa moramo v Zlatorogu pokazati, kdo je kdo,« se je k novemu izzivu obrnil mladi Kastelic.

Zorman prvič v vlogi svetovalca

Zmaga bi Slovencem že zagotovila nastop na EP, ki bo januarja v treh deželah (Avstrija, Norveška, Švedska). Celje bo reprezentanco gostilo prvič po juniju 2016, ko je v kvalifikacijah za SP padla Norveška s 24:18. Takrat je Slovenija odigrala obrambo, kakršno si želi Vujović. Če bo vsaj približno na takšni ravni, bodo Nizozemci brez možnosti. Zlatorog je bil poleti lani prizorišče slavja mladincev na EP, pred štirimi leti pa tudi zadnja postaja bivšega selektorja Borisa Deniča       ... V Celje Pivovarni Laško napovedujejo dobro vzdušje, njihove barve bo zastopal le Tilen Kodrin, morda tudi Rok Ovniček, a v knežjem mestu je svoj pečat pustila večina reprezentantov, ob Jancu in Kastelicu tudi Vid Poteko, Gašper Marguč, Borut Mačkovšek, Matic Suholežnik, Urban Lesjak, Blaž Blagotinšek, Miha Zarabec in Matic Verdinek. Po angini utegne zaigrati kapetan Vid Kavtičnik, prvič bo v vlogi Vujovićevega svetovalca Uroš Zorman.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije