MOTOGP

V zadnjem krogu z rdečo lučko

Marc Marquez prepričljivo zmagal tudi na VN Japonske. Sredi častnega kroga španskemu asu zmanjkalo goriva.
Fotografija: Marc Marquez dirka, kot da bi bil z drugega planeta. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Marc Marquez dirka, kot da bi bil z drugega planeta. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Svetovno prvenstvo v razredu motoGP bi lahko že zdavnaj preimenovali v kategorijo Marca Marqueza (Honda). Glede na to, da si je španski zvezdnik, ki je na najboljši poti, da izboljša vse rekorde med elito v cestnohitrostnem motociklizmu, že na prejšnji postaji predčasno zagotovil skupno osmo lovoriko (šesto v motoGP), bi si lahko na preostalih preizkušnjah privoščil nekoliko previdnejše dirkanje. A Marquez na to niti pomisli ne, kar je dal jasno vedeti tudi na včerajšnji veliki nagradi Japonske, na kateri je vnovič prepričljivo opravil z vso konkurenco in slavil še deseto letošnjo zmago.

»Sprva sem mislil, da bom spet nekoga zasledoval in ga napadel tik pred ciljem. Toda po uspešnem ogrevanju sem se odločil za drugo strategijo, po kateri sem že na začetku do konca privil ročico za plin. Fabio (Quartararo) je bil v uvodnih krogih zelo hiter, toda na svoji yamahi je imel mehkejšo zadnjo gumo, zaradi katere mi v nadaljevanju ni mogel več zares slediti, tako da sem se začel korak za korakom oddaljevati tudi od njega,« je 26-letni šampion iz Cervere v Kataloniji opisal pot do 54. zmage v kraljevskem razredu, s katero se je na tretjem mestu večne lestvice izenačil z legendarnim Avstralcem Mickom Doohanom. Pred njima sta le Italijana Giacomo Agostini (68) in Valentino Rossi (89), ki, mimogrede, po včerajšnjem padcu tudi preizkušnje v Motegiju ne bo ohranil v lepem spominu.

Malezijec pomagal Marcu

A za nov uspeh je moral Marquez, ki je imel v cilju 0,870 sekunde naskoka pred najboljšim novincem leta Quartararojem (Yamaha), medtem ko je tretje mesto osvojil Italijan Andrea Dovizioso (Ducati, + 1,325), tudi malce trepetati. »V zadnjem krogu se mi je prižgala rdeča lučka zaradi pomanjkanja goriva, brez katerega sem ostal kmalu po prihodu v cilj,« je razkril novi stari svetovni prvak, ki mu je sredi častnega kroga na pomoč priskočil Malezijec Hafizh Syahrin (KTM) in ga z nogo pred seboj potiskal do boksov. Marquez je bil včeraj toliko srečnejši, ker je s sijajnimi predstavami prispeval levji delež tudi k moštveni lovoriki za Hondo.

Quartararo, ki se je veselil še šeste letošnje uvrstitve na zmagovalni oder, je priznal, da mu na koncu ni ostalo skorajda nič od zadnje gume. »Marc je bil hitrejši, zato je zasluženo zmagal. Znova je bil nepremagljiv,« je španskemu asu športno čestital 20-letni Francoz, izjemno ponosen na priznanje za najboljšega novinca sezone. Doviziosa pa so po tretjem mestu prevevali mešani občutki; po eni strani je bil vesel, da se je spet udeležil slovesne razglasitve, toda po drugi si je želel (najmanj) drugo mesto.
V šibkejših razredih sta zmago požela Italijana – v moto2 je bil najhitrejši Luca Marini (Kalex), v moto3 pa Lorenzo Dalla Porta (Honda). Naslednjič se bodo za točke v svetovnem prvenstvu potegovali že čez šest dni na Phillip Islandu. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije