NOGOMET

V sveti deželi za začetek čudeža

Kapetan Mure Alen Kozar o moštvu 2013 in 2019. Odhod Roka Sirka bodo nadomestili s homogenostjo.
Fotografija: Kapetan Mure Alen Kozar (desno) in Matic Maruško (levo) sta že pred šestimi leti igrala v Evropi. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Kapetan Mure Alen Kozar (desno) in Matic Maruško (levo) sta že pred šestimi leti igrala v Evropi. FOTO: Tadej Regent

LJUBLJANA – Soboška Mura je pred sedmimi leti uprizorila senzacionalen evropski pohod v kvalifikacijah za evropsko ligo, ki ga je šele v zadnjem krogu pred uvrstitvijo v skupinski del tekmovanja ustavil rimski Lazio. To je bilo poglavje za zgodovino, Mura je bila že na poti v pogubo, a je vztrajala celo brez ključnega ustvarjalca bliskovitega Murinega čudeža od 2. lige do kvalifikacij za evropsko ligo trenerja Anteja Šimundže.

Mariborčan je tedaj po koncu ligaške sezone že spakiral kovčke, ker je že bilo slutiti bankrot. Sedem let pozneje je Šimundža znova v sedlu, okoliščine pa so povsem nasprotne kot tiste poleti 2012, saj je Mura v zaletu na vseh ravneh. Med igralci, ki so bili del evropskega čudeža, so v zdajšnjem igralskem kadru trije: Matic Maruško, Nino Kouter in kapetan Alen Kozar.
»To je bila prvovrstna izkušnja, ki je imela tudi nenavadne okoliščine. Mlad sem še bil, premlad, ampak bilo je nadvse vznemirljivo. Bili smo sproščeni, dobesedno vse se nam je izšlo. Tudi z nekaj sreče proti kijevskemu Arsenalu (zaradi igre z igralcem, ki je bil kaznovan, je ukrajinski klub izgubil prvo tekmo za zeleno mizo z 0:3, čeprav jo je na igrišču dobil s 3:0, v povratni v Fazaneriji pa se je veselil zmage z 2:0 – op. p.). Vse je bilo drugače, nekoliko kaotično, a srečno. Zdaj vse jemljemo z resnostjo,« je primerjave z Muro '13 in '19 bežno povlekel Kozar, ki je prve evropske minute igral pri komaj 17 letih. Ognjeni krst je imel na olimpijskem stadionu v Rimu ob porazu z 1:3.

Odločilna bo veselica v Fazaneriji

Sobočani bodo v novo sezono vstopili v Izraelu – v Haifi. Maccabi je favorit, a črno-beli se zavedajo, da bo ključna povratna tekma. »Nismo obremenjeni z napredovanjem, naš cilj je, da si v prvi tekmi priigramo ugoden izid za končno veselico v Fazaneriji,« je 24-letni trenerjev zaupnik razkril načrt gostovanja na Bližnjem vzhodu. Toda kakšna je moč črno-belih? Neznanka je, kdo in kako bo nadomestil prvega strelca Rok Sirka (v prejšnji sezoni 15 ligaških golov). Zdi se, da bo to vse prej kot mačji kašelj, še zlasti ker na trgu ni odličnih strelcev iz nižjega plačilnega razreda. »Našo moč in optimizem bomo črpali iz zrelosti, še bolj smo homogeni, kompaktni. Trener natanko ve, kaj si želi in kako doseči ideal. Če imaš rdečo nit, je vse lažje in se lahko daleč pride,« ni zaskrbljen nad tem, da bi po vzponu sledil zdrs. Tudi na domačem tekmovališču bodo konkurenčni. »Prvenstvo bo še bolj izenačeno, naš doseg je 4. do 6. mesto,« je skromen kapetan. Mura bo generalko za evropsko preizkušnjo igrala danes v Brežicah proti sosedom iz Beltincev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije