KOŠARKA

V Stožicah so veseli, ker je spet sobota

Cedevita Olimpija si bo znova zdravila ranjeni ponos v ligi ABA. Golemac na vse bolj razmajanem stolu proti dolgoletni simpatiji.
Fotografija: Zoran Dragić bo danes odigral prvo regionalno tekmo v sezoni. FOTO: Cedevita Olimpija
Odpri galerijo
Zoran Dragić bo danes odigral prvo regionalno tekmo v sezoni. FOTO: Cedevita Olimpija

Še dobro, da si lahko košarkarji Cedevite Olimpije ob koncih tedna celijo rane na tekmah lige ABA, sicer bi jih po šestih zaporednih porazih v evropskem pokalu pošteno bolele glave in ranjeni ponos. V regionalnem prvenstvu so očitno našli tržno nišo med premagovanjem najrazličnejših težav, predvsem zdravstvenih, ki smo jih sprva videli kot začasne, po dveh mesecih pa so postale že kar kronične. Kako se moštvo sploh še odziva na prijeme trenerja Jurice Golemca, bo razkrilo tudi današnje gostovanje pri Ciboni ob 17. uri.

Človeku je že od nekdaj usojeno iskanje meje lastnih sposobnosti, in ko jo prečka, se znajde v težavah. Pri stožiških košarkarjih je letos začrtana v bližnji okolici, saj so v prvih sedmih nastopih v ligi ABA klonili le dvakrat. Pri pogledovanju v širši svet pa vztrajno dobivajo zaušnice tudi od tekmecev, za katere še nedavno niso vedeli, da se ukvarjajo s košarko. Rezultatske revolucije še ni prineslo niti okrevanje Zorana Dragića in Karla Matkovića, saj je Cedevita Olimpija v sredo v dvoboju z Liatkabelisom (98:104) prejela že drugo evropsko stotico v sezoni in okrepila svoje »vodstvo« po številu prejetih točk med vsemi 20 moštvi v tekmovanju. Njena povprečna razlika v koših v evropskem pokalu je 80,3:91,5, v regionalni ligi 89,6:79,1; več kot 81 točk je prejela le ob domačem porazu proti FMP (90). Limit, da bi se lahko potegovala za zmago, je torej nekje pri 80 točkah, na širši mednarodni sceni morda še odtenek nižje.

Cibona od bankrota do presenečenj

Ljubljančani bi lahko potrdili teorijo v soočenju s tekmecem, ki je bil v poletnih mesecih malone obsojen na bankrot, a se je nekako za silo obdržal nad vodno gladino. Po izgubi vseh nosilcev igre je celo pripravil nekaj presenečenj, čeprav je v prvih osmih krogih lige ABA petkrat igral v gosteh. Cibona je doslej zbrala tri zmage (doma proti Mornarju in Borcu, v Beogradu proti Megi), čeprav ima nekdanji odlični košarkar Josip Sesar v trenerski vlogi na voljo same hrvaške drugokategornike, ki jih je zbral z vseh vetrov. Edina tujca v moštvu sta srbski branilec Aleksandar Aranitović in nekdanji Olimpijin up Blaž Mesiček, ki sploh še ni debitiral pri prvaku naših južnih sosedov.

Na Cibono je navezan tudi Jurica Golemac, saj je v sezoni 2003/04 igral zanjo, v obdobju 2013/15 pa je v klubu deloval kot pomočnik Slavena Rimca in že v prvi sezoni proslavil naslov prvaka lige ABA po finalni zmagi nad takratnim mestnim tekmecem Cedevito. Zdaj ocenjuje: »Cibona je prebrodila hude čase, zdaj pa igra zelo pametno, hitro in sodobno. Njeni košarkarji dobro vedo, kaj hočejo doseči in kaj od njih zahteva trener. Čaka nas težko gostovanje, zato se moramo dobro pripraviti, da bi lahko vrhunsko igrali v obrambi, dobili skok in imeli čim več priložnosti za nasprotne napade.«
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije