KAJAKAŠTVO

V Španiji se je že prepričal, da zmage zanj niso zaklete

Luka Božič si želi osvojiti prvo posamično kolajno na svetovnem prvenstvu V zadnjih dveh sezonah je bil najuspešnejši slovenski slalomist na divjih vodah
Fotografija: Luka Božič visoko meri na skorajšnjem svetovnem prvenstvu v Seu d'Urgellu. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Luka Božič visoko meri na skorajšnjem svetovnem prvenstvu v Seu d'Urgellu. FOTO: Tomi Lombar

LJUBLJANA – Najuspešnejši slovenski slalomist na divjih vodah v zadnjih dveh sezonah svetovnega pokala je bil Luka Božič; obakrat je bil drugi v končni razvrstitvi kanuistov. Nekoliko drugačna je njegova zgodba, ko gre za evropska ali svetovna prvenstva. Ima pet kolajn s SP in šest z EP, a prav vse iz moštvenih tekem in časov, ko je s Sašem Taljatom veslal v dvojcu. Na posamično odličje še čaka.

Nova priložnost se bo 28-letnemu slalomistu z Mosta na Soči ponujala od srede na SP v Seu d'Urgellu, na katerega ima lepe spomine. V španskih Pirenejih je namreč dobil lanski finale svetovnega pokala in se prepričal, da prva mesta zanj niso zakleta. »Vsa leta sem si močno želel osvojiti posamično kolajno, letos pa čutim, da sem se ji še bolj približal. Dobro sem pripravljen in verjamem, da bom uspešno tekmoval,« se nadeja Božič, ki je pozabil na razočaranje na junijskem EP v Pauju, na katerem je zmagal Benjamin Savšek, sam pa je bil šele 15. Marsikaj je nadomestil v svetovnem pokalu, v katerem je na petih tekmah trikrat stal na stopničkah in slednjič le za dve točki zaostal za skupnim zmagovalcem, Slovakom Matejem Benušem. »Že lani sem si dokazal, da se lahko uvrstim zelo visoko in letos sem potrdil svojo kakovost. SP pričakujem z zelo visokimi cilji, ne nazadnje ima dodatno težo, saj bo odločalo o kvotah za olimpijske igre v Tokiu. V Seu d'Urgellu se dobro počutim vse od SP 2009, ko sva s Sašem spisala lepo zgodbo z osvojitvijo najine prve, bronaste kolajne med dvojci, Peter Kauzer pa je takrat prvič postal svetovni prvak med kajakaši. Veselim se že moštvene tekme v sredo, saj želimo z Benijem Savškom in Anžetom Berčičem potrditi prvo mesto z letošnjega EP, nato pa bo šlo na nož med posamezniki,« razmišlja odlični slovenski kanuist pred prvim startom na prizorišču, ki ga Slovenci imenujejo tudi španski Tacen; toliko lepega so že doživeli tam.

Ne pričakuje težav

»Nekatere proge so mi ljubše, nekatere malo manj, za Seu d'Urgell pa menim, da ustreza vsem v naši reprezentanci. Všeč nam je prizorišče, veslati na olimpijski progi iz leta 1992 je zelo lepo. Zavedamo se, da postavitev proge bržkone ne more biti tako zahtevna kot na zadnjih tekmah v Markkleebergu in Pragi, a verjamem, da bo tehnična in telesno naporna. Dobro sem pripravljen in ne pričakujem težav. Najprej moramo preskočiti kvalifikacije, nato polfinale in finale, pri čemer bo imela pomembno vlogo psihična priprava,« je prepričan Božič in pričakuje, da bi morali v zelo močni konkurenci zaveslati v ospredje nemški, slovaški in slovenski kanuisti, ki se bodo potegovali za kolajne in tudi za eno startno mesto na OI. Savšek bo kot zlati s SP 2017 ter EP 2015 in 2019 ter srebrni s SP 2014 in 2015 torej Božičev reprezentančni sotekmovalec in tekmec v eni osebi.
»Tako pač je. Tekma bo zelo zanimiva in naj zmaga boljši. SP resda ne bo še dokončno odločilo, kdo bo potoval v Tokio, bo pa prispevalo lep delež pri internem točkovanju. V Španiji bi lahko storil nov korak k OI, ki sem jih dvakrat okusil med dvojci, zato bom storil vse, da bi se nanje prvič prebil tudi med posamezniki,« pravi Božič. Eduardo Brozovič

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije