ALPSKO SMUČANJE

V novi zimi več tekem in višje nagrade

Konec tedna start v smučarsko sezono za svetovni pokal. Mikaela Shiffrin edina prek milijona švicarskih frankov.
Fotografija: Mikaela Shiffrin je lani kot prva z denarnimi nagradami zaslužila več kot milijon frankov. Marcel Hirscher, ki je nedavno svoje smuči postavil v kot, je zaostal daleč za njo. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Mikaela Shiffrin je lani kot prva z denarnimi nagradami zaslužila več kot milijon frankov. Marcel Hirscher, ki je nedavno svoje smuči postavil v kot, je zaostal daleč za njo. FOTO: Tomi Lombar

LJUBLJANA – Po sedmih mesecih tekmovalnega premora se bo konec tedna na Tirolskem začela nova sezona za svetovni pokal v alpskem smučanju. Tokratna bo drugačna, saj so se poslovile številne zvezde belih strmin, med njimi največji blagovni znamki tega športa Marcel Hirscher in Lindsey Vonn. Karavano čaka še večji izziv, saj bo urnik v svetovnem pokalu zgoščen kot nikoli prej.

V zimi brez velikega tekmovanja – svetovnega prvenstva ali olimpijskih iger –, ki se bo končala sredi marca v Cortini d'Ampezzo, se bo zvrstilo 43 preizkušenj za ženske in 46 za moške. Karavana se bo tradicionalno ustavila tudi na slovenskih tleh, smučarke se bodo v Mariboru za zlato lisico merile 15. in 16. februarja 2020, smučarji v Kranjski Gori za pokal Vitranc 14. in 15. marca, podkorenski poligon bo zadnje prizorišče pred finalom sezone v Dolomitih.

Ena od novosti je premiera na Kitajskem pred olimpijskimi igrami 2022, doživel jo bo moški svetovni pokal v hitrih disciplinah. Med spremembami je tudi več tekem v kombinaciji, disciplini, v kateri je Štefan Hadalin februarja na Švedskem postal svetovni podprvak. Pri Mednarodni smučarski zvezi v zadnjih letih niso natančno vedeli, kaj bi počeli z njo, razmišljali so tudi o ukinitvi, a so se naposled odločili za preobrat in jo okrepili v tekmovalnem programu; ženske se bodo dokazovale na štirih tekmah, moški na treh.

Rekordne nagrade v Kitzbühelu

Slovenskim ljubiteljem smučanja, ki si bodo želeli ogledati nastope najboljših smukačic z dvakratno svetovno prvakinjo Ilko Štuhec na čelu, bo najbližje tekmovališče Altenmarkt-Zauchensee (200 km od Ljubljane). Za velemojstre hitrih disciplin pa bo treba prevoziti še polovico več, do Kitzbühela, ki vselej postreže z največjim spektaklom v sezoni.

Prireditelji tekem za 80. pokal Hahnenkamm so se odrekli zabavi ob jubileju in sredstva usmerili v nagradni sklad (v primerjavi z lanskim so ga povečali za 25 odstotkov). Zmagovalca smuka in slaloma bosta tako prejela vsak po rekordnih 100.000 evrov. Bogato bosta za smučarske razmere nagrajena tudi drugouvrščena (50.000 evrov) in tekmovalca na najnižji stopnički (25.000 evrov). Za primerjavo: po navadi najhitrejši na tekmi za svetovni pokal prejme 40.000 evrov, nagrade pripadajo najboljši trideseterici, najmanjši znesek znaša 450 evrov, izplačila pa so enaka pri obeh spolih.

»Izjemno sem ponosna, da tekmujem v športu, v katerem ni spolnih plačilnih razlik,« pravi Mikaela Shiffrin, ki se je v minuli zimi zapisala v zgodovino kot prva, ki je z denarnimi nagradami na tekmah presegla milijon švicarskih frankov (približno 908.000 evrov). Pri moških je največ zaslužil Hirscher (565.111 CHF), a je zaostal daleč za mlajšo šampionko. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije