V Litvi konec, kaj bo z ligo ABA?

Če bi se sezona končala danes, bi bil prvak Partizan, izpadel bi Zadar. Cedevita Olimpija možnosti za polfinale podredila zdravju košarkarjev.
Fotografija: Maik Zirbes (levo) je že v Nemčiji, Codi Miller-McIntyre je bil včeraj še v Ljubljani. FOTO: ABA
Odpri galerijo
Maik Zirbes (levo) je že v Nemčiji, Codi Miller-McIntyre je bil včeraj še v Ljubljani. FOTO: ABA

Lastniki klubov v ligi NBA se vse močneje nagibajo k oceni, da se njihovi košarkarji ne bodo vrnili na igrišča pred sredino junija, kar bi zvezdnikom preprečilo nastop na olimpijskih igrah, če ne bodo preložili tudi teh. V Litvi, kjer bi morala slovenska reprezentanca konec junija igrati v kvalifikacijah za OI, so podobno kot v Ukrajini, Švici, na Finskem, Švedskem in Slovaškem predčasno končali državne lige in razglasili prvake. Zdaj je na potezi liga ABA.

Pandemija koronavirusa je ustavila košarkarske klube po skoraj vsej Evropi, med večjimi izjemami je za zdaj Turčija. Vsi se zavedajo, da globalna nevarnost ne bo minila v dveh tednih, da se večina držav še ni približala vrhuncu krize in da ko bo ta mimo, moštev ne bodo mogli zagnati zgolj s pritiskom na gumb. Pravega odgovora nima niti vodstvo lige ABA, v kateri bi morala biti na sporedu zadnji krog in končnica najboljše četverice. Če bi tekmovanje končali danes in bi upoštevali trenutne izide, bi bil prvak Partizan, izpadel bi Zadar, Cedevita Olimpija bi zasedla 5. mesto, Koper Primorska 6. in Krka 10. Marsikdo bi bil s tem zadovoljen, pri Budućnosti in Crveni zvezdi razmišljajo drugače, saj so računali na zasuk v izločilnih bojih. Vsakdo razumljivo vleče na svoj konec, vse skupaj pa otežuje dejstvo, da pravilnik lige ni predvidel zapleta zaradi višje sile.
Cibonin direktor Domagoj Čavlović, v tem enoletnem mandatu tudi predsednik lige ABA, zagotavlja, da bodo našli rešitev: »Predvideli smo, da bi se zastopniki klubov zbrali že prejšnji teden, a smo sestanek odpovedali zaradi dogajanja v regiji, zato se bomo poskusili uskladiti z videokonferenco. Prepričan sem, da nihče noče dobiti prvaka za zeleno mizo. Vse bi bilo lažje, če bi bil za nami tudi zadnji krog rednega dela lige, ki bi moral odločiti o marsičem. Verjetno ne bi bilo slabo, če bi namesto končnice pripravili zaključni turnir štirih moštev, osebno pa menim, da bi morali odigrati tudi zadnji krog, čeprav pred praznimi tribunami. Težje je govoriti o časovnih terminih, na Hrvaškem pričakujemo bistveno povečanje števila okuženih šele v naslednjih tednih. Zadnjo besedo bodo imeli klubi, saj so lastniki lige ABA.«

Tujci na izhodnih vratih

Cedevita Olimpija bi se lahko v zadnjem krogu še prebila med najboljšo četverico, vendar iz njenega tabora ni čutiti vztrajanja, da bi ga morali odigrati za vsako ceno. Vadbo vseh klubskih selekcij so prekinili, košarkarji članskega moštva vsak dan dobijo program treninga in ohranjajo telesno pripravljenost v domačem okolju, saj so dvorane, šolske telovadnice in fitnesi zaprti. Hrvat Filip Krušlin in Nemec Maik Zirbes sta se že vrnila v svoji domovini, naslednji je na vrsti Andrija Stipanović, v posebnem položaju pa so trije Američani, Codi Miller-McIntyre, Mikael Hopkins in Dominic Artis, saj bi jih na poti v ZDA čakale velike prevozne težave in nato karantena pri vsakem prehodu meje. Zato ni težko razumeti, da košarka ni več v ospredju njihovih misli. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije