VRHUNSKA FORMA

Uspehov ne doživlja več tako evforično kot včasih

Anže Lanišek bo poskušal vrhunsko formo unovčiti tudi v Ruki. V Visli se mu je kar trikrat po doskoku iztaknil klinček iz čevlja.
Fotografija: Anže Lanišek se po sijajnem startu v Visli že veseli preizkušenj v Ruki. FOTO: Matevž Peršin
Odpri galerijo
Anže Lanišek se po sijajnem startu v Visli že veseli preizkušenj v Ruki. FOTO: Matevž Peršin

Kdor Anžeta Laniška, slovenskega junaka uvodne prireditve 41. sezone za svetovni pokal minuli konec tedna v Visli, pozna malo bolje, je bil nemalo presenečen, kako zadržano in mirno, celo stoično, je doživljal svoj doslej največji uspeh. Če je včasih po uspešnih nastopih in dolgih skokih celo kričal od navdušenja, je po tokratnem sijajnem drugem mestu zgolj stisnil pest.

»V preteklosti se mi je dejansko dogajalo, da sem preveč čustveno in evforično doživljal uspehe. In obratno: neuspehi so mi znali priti do živega in me pretirano potreti. Zdaj poskušam ohranjati mirnost, zavedam se, da je vsak dan poglavje zase,« je dal Lanišek pred včerajšnjo celodnevno potovalno pustolovščino proti Kuusamu, kjer bosta ta konec tedna naslednji preizkušnji za svetovni pokal, jasno vedeti, da ne bo dovolil, da bi ga zajela evforija.

Kakor je ponovil, bo šel tudi v prihodnje korak za korakom, iz skoka v skok in iz tekme v tekmo ter poskušal čim bolje unovčiti vrhunsko pripravljenost. Stopničk v Visli (še) ni pričakoval, so bile pa (že dolgo) njegova tiha želja. »To sem si zdaj uresničil, čeprav moja tamkajšnja skoka nista bila tako dobra kot, recimo, tisti na treningih pred odhodom na Poljsko. Medtem smo z Robertom Hrgoto že opravili videoanalizo ter primerjali moje nastope iz Kranja in Visle. Razlika je bila očitna; kranjski so bili namreč opazno boljši,« je zaupal 23-letni Domžalčan in pristavil, da so bili njegovi nastopi na skakalnici Adama Malysza kljub vsemu sproščeni, kar je bil eden od ključev do uspeha.

Vesel, da je Visla mimo

Po vrnitvi iz Poljske je imel v ponedeljek prosto, v torek in sredo pa se je potil v telovadnici. Zaradi dobre forme mu – tako kot Timiju Zajcu, ki je novo sezono odprl s šestim mestom – ni bilo treba na skakalnico v Kranju. "Za tekmovanja se bom pripravljal enako kot doslej in ničesar ne bom spreminjal. Velik poudarek bom še naprej dajal počitku oziroma regeneraciji," je poudaril Lanišek, ki se že veseli preizkušenj v Kuusamu oziroma Ruki, kjer bodo danes (18.00) kvalifikacije, jutri in v nedeljo pa bosta tam – obakrat z začetkom ob 16.30 – na sporedu še dve posamični tekmi.

»Kadar ti gre dobro od nog, greš pač z veseljem na sleherno prizorišče, v Ruko toliko raje, ker vem, da bo tamkajšnja skakalnica pripravljena veliko bolje, kot je bila v Visli, kjer smo imeli na doskočišču znova pravi rodeo. Meni se je tam, denimo, po doskoku kar trikrat iztaknil klinček iz čevlja, tako da sem moral še toliko bolj paziti, da nisem padel,« je razkril član SSK Mengeš in si oddahnil, ker je Visla že mimo. »Tamkajšnja prireditev je vedno najbolj stresna; tako iz tekmovalnega vidika kot tudi, kar zadeva pripravo skakalnice,« je dejal Lanišek, ki si je na veliki napravi Rukatunturi (HS-142), na kateri bo v kvalifikacijah pod slovensko zastavo skakala ista sedmerica kot v Visli (poleg Žabe torej še Tilen Bartol, Rok Justin, Anže Semenič, Timi Zajc ter brata Domen in Peter Prevc), doslej štirikrat izbojeval točke za svetovni pokal, tudi leta 2014, ko je neprijetno padel. Najvišje se je tam zavihtel lani, ko je pristal na 10. mestu. Na vprašanje, kaj si želi ta konec tedna, je odvrnil, da bi rad prikazal predvsem dobre in stanovitne skoke. V tem primeru je nov dober rezultat zagotovo lahko pričakovan. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije