ŠPORTNO PLEZANJE

Težko skozi tekmo, če te ni nič skupaj

Janjo Garnbret danes in jutri čakata boja za zlati odličji na SP. Plezalna zvezdnica opozorila na nezdravo stradanje v športu.
Fotografija: Janja Garnbret se brusi za naskok na zlati odličji ta konec tedna na SP. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Janja Garnbret se brusi za naskok na zlati odličji ta konec tedna na SP. FOTO: Jože Suhadolnik

Janja Garnbret je ob robu svetovnega prvenstva v športnem plezanju v Bernu v Švici opozorila na problematiko nezdravega stradanja v športu. »V zadnjem času sem se res zavzela za to, da bi opozorila na problematiko premajhne telesne mase (bmi - indeks telesne mase) športnikov v plezanju,« je povedala olimpijska šampionka. »To se mi zdi res zelo pomembna tema. Na žalost gre za še vedno tabu temo v športnem plezanju, a se mi zdi, da je pomembno, da o tem tudi naglas spregovorimo, predvsem zaradi tega, ker je zdravje seveda na prvem mestu,« je opozorila s šestimi naslovi svetovne prvakinje rekorderka med športnimi plezalci in plezalkami.

»Radi gledamo zdrave športnike, ki so videti fit, in zato sem se res hotela zavzeti tudi za to tematiko, ker nekatere punce oziroma fantje so res presuhi. To se pozna tudi na plezanju,« je prepričana. Garnbretova je o tej problematiki spregovorila po koncu uvodnega kvalifikacijskega dela SP v športnem plezanju, ko se je kot edina Slovenka z najboljšima dosežkoma prebila v polfinale v balvanskem (na sporedu danes tudi s finalom) in težavnostnem (jutri) plezanju.

»V četrtek so bile na sporedu balvanske kvalifikacije, ki so bile zelo zahtevne. Če nimaš narejene baze, če nimaš nekaj v sebi, ker pač prazen žakelj ne stoji pokonci, je težko odplezati celotne kvalifikacije, ker so tako telesno naporne. Težko je iti čez kvalifikacije, če te, po domače povedano, ni nič skupaj,« je dodala slovenska šampionka.

»Atleti tvegajo svoje zdravje za en majhen del svojega življenja, ki mu pravimo kariera. V prihodnje si le želim, da imamo zdrave športnike, da smo dober vzgled mladim in da pokažemo, če si res fit, da to dosežeš s trdim treningom, ne pa s hujšanjem,« je sklenila Janja Garnbret.

Prepovedati nastop

V zvezi s problematiko motenj hranjenja in vprašanja kroničnega primanjkljaja vnešene energije v telo (RED-S) se je ta teden oglasila tudi Mednarodna zveza za športno plezanje. »Naši strokovnjaki so od lani zavzeto delali na ukrepih za omejitev razširjenosti in večjo ozaveščenost o sindromu RED-S v našem športu. Naša osredotočenost na tem področju je in je vedno bila na pomenu izobraževanja, začenši s športniki in njihovimi trenerji, in ne na kaznovanju,« so pri mednarodni federaciji zapisali v izjavi za javnost.

Nemški športni zdravnik Volker Schöffl je pred začetkom SP svetovno plezalno zvezo pozval, naj uvede strožja pravila proti motnjam hranjenja. »Plezanje ima težave s telesno težo. Obstajajo podhranjeni športniki, ki so v veliki nevarnosti,« je dejal zdravnik nemške reprezentance športnih plezalcev. »Te športnike morate identificirati in jim samozaščitno prepovedati nastop,« je pozval strokovnjak.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije