KOLESARSTVO

Taktični načrt tujske legije za čisto desetko

Na državnem prvenstvu v kolesarstvu zmagoslavje Mateja Mohoriča. Kronal je prevlado Bahraina, med ženskami vnovič Polona Batagelj.
Fotografija: Matej Mohorič in Domen Novak sta takole prikolesarila v cilj dirke v Mirni Peči. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Matej Mohorič in Domen Novak sta takole prikolesarila v cilj dirke v Mirni Peči. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

MIRNA PEČ – Na Dolenjsko je najbolj slovenska kolesarska ekipa svetovne serije Bahrain Merida pripotovala z jasnim ciljem, razmišljali so le o zmagi, vse razen nje bi bilo na državnem prvenstvu ob veliki številčni premoči prava mala katastrofa. Na koncu je bil športni direktor Gorazd Štangelj nasmejan, v žep je na cestni dirki pospravil trojno zmago, majico prvaka pa je oblekel Matej Mohorič.

Ko je služba za odnose z javnostmi Bahrain Meride slovensko prvenstvo napovedala natanko tako kot dirko svetovne serije, je bilo jasno, da v Mirni Peči mislijo resno. »Imamo veliko premoč, prihajamo s kar sedmimi kolesarji, zato bodo zagotovo vsi dirkali proti nam. A moramo biti pametnejši od drugih, lani sta Matej Mohorič in Grega Bole končala na drugem in tretjem mestu, letos bosta morda stopila še stopničko višje,« je svojo napoved podal Štangelj.

Ni se zmotil; prav Mohorič je bil na koncu tisti adut, ki je lani manjkal zasedbi Bahraina, pogodbo z njimi je podpisal kmalu po DP. Že zdaj si v ekipi lahko manejo roke, saj so naredili odličen posel, superman iz Podblice že od začetka pomladi dirka izjemno, po odličnih predstavah na Giru in zmagi v deseti etapi so začeli o njem na glas govoriti tudi tuji kolesarski strokovnjaki. »Želel sem si le, da bi zmagal kdo iz naše ekipe. Odlično smo izkoristili našo prednost, Simon Špilak je veliko napadal, in ker sem se počutil dobro, sem ga napadel tudi jaz. Očitno sem izbral pravi trenutek. Nato sem počakal še Domna Novaka in skupaj sva kolesarila proti cilju, v zadnjem krogu pa mi je prepustil zmago, saj je menil, da sem bil tokrat močnejši. Celotni ekipi bi se zahvalil za ta uspeh, veselim se majice državnega prvaka,« je bil svojega prvega naslova v članski konkurenci vesel Mohorič. V cilju je proslavljal z Novakom in Luko Pibernikom, ki je dobil sprint zasledovalne skupine za tretje mesto.

Roglič že v francoskih Alpah

Mohorič je tako prevzel štafetno palico in dres prvaka od Luke Mezgeca, po pomladi presežkov pa časa za odmor ne bo prav veliko. Že 14. julija ga bomo lahko spremljali na dirki po Avstriji. Tako dobre konkurence sicer na DP že dolgo ni bilo. Manjkal je le Primož Roglič, ki si že ogleduje prelaze v francoskih Alpah, kjer bo prihodnji mesec iskal svojo priložnost na dirki po Franciji. S prihodom je prijetno presenetil Simon Špilak, ki se že vrsto let izogiba boju za prestižno majico prvaka. Želel si je popraviti vtis zanj povprečnega uvodnega dela sezone, a je bil stroj Bahraina tudi za Prekmurca premočan.

Napadi so se začeli že v prvem od 15 krogov, dolgem 12 kilometrov, po slabi tretjini dirke se je v ospredju izoblikovala močna sedmerica, iz katere je prišel tudi poznejši zmagovalec. V družbi Špilaka, Mohoriča, Jana Tratnika, Gregorja Gazvode, Žige Grošlja in Domna Novaka je bil tudi Tadej Pogačar, vzhajajoči zvezdnik iz vrst Ljubljane Gusto Xaurum. V ključnih trenutkih ni zmogel slediti napadom Mohoriča, končal je v prvi zasledovalni skupini in prepričljivo osvojil naslov najboljšega med mlajšimi člani: »Dirka je bila zelo težka, že v prvem krogu je šlo na polno in odmora ni bilo veliko. Želel sem si lovoriko in jo tudi osvojil. Zato sem zadovoljen, čeprav nisem mogel slediti tempu Špilaka in Mohoriča v ospredju.« V ženski konkurenci je že devetič zapored zmagala Polona Batagelj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije