SKOKI

Tako hitro gre to v smučarskih skokih

Anže Lanišek potrebuje še nekaj tekem, da pozabi na Bischofshofen.
Fotografija: Anže Lanišek kot najboljši Slovenec v skupni razvrstitvi za svetovni pokal drži sedmo mesto. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Anže Lanišek kot najboljši Slovenec v skupni razvrstitvi za svetovni pokal drži sedmo mesto. FOTO: Roman Šipić

LJUBLJANA • Po razočaranju v Bischofshofnu, zadnji postaji 69. novoletne turneje, je bilo kar nekako za pričakovati, da bodo slovenski smučarski skakalci (malce) izgubili stik z vrhom. Poljaki in Norvežani, ki so minuli konec tedna kraljevali v Titisee-Neustadtu, so si z uspehi na prestižnem tekmovanju štirih skakalnic v Nemčiji in Avstriji izdatno okrepili samozavest in kot naviti leteli na veliki napravi Hochfirstschanze.
Potem ko je Kamil Stoch v svojo korist odločil prvo tekmo, je bil na drugi najboljši njegov veliki tekmec Halvor Egner Granerud, ki je s šesto zmago še povečal vodstvo v skupni razvrstitvi za svetovni pokal. Viking, čigar uspeh je predvčerajšnjim z drugim mestom dopolnil njegov reprezentančni kolega Daniel-Andre Tande, ima že 264 točk naskoka pred najbližjim zasledovalcem, Nemcem Markusom Eisenbichlerjem, ki se je moral na obeh preizkušnjah sprijazniti z nehvaležnim četrtim mestom. Tretjeuvrščeni Stoch, ki je po nedeljskem 17. mestu priznal, da že čuti utrujenost, za vodilnim Granerudom zaostaja že za 326 točk, torej za več kot tri zmage. Norvežanovo prednost bo poskušal vsaj malo zmanjšati konec tega tedna v domačih Zakopanah.

Skakal preveč rezervirano

Da bo na drugi strani Anže Lanišek, v tej sezoni najboljši slovenski reprezentant in obenem letos očitno tudi edini, ki se je sposoben potegovati za najvišja mesta, še nekaj časa nosil posledice spodrsljaja iz kvalifikacij v Bischofshofnu, kjer se po ponesrečenem nastopu ni uvrstil na tekmo, je bilo tudi mogoče slutiti. V smučarskih skokih namreč izjemno pomembno vlogo igra psihična trdnost, ki ti jo lahko sleherni neuspeh pošteno zamaja. In takoj ko skakalec le malce podvomi o sebi in ne odrine na polno, med elito ne more računati na odmevnejši dosežek.
Da se je 24-letni Domžalčan, ki v točkovanju za svetovni pokal drži visoko sedmo mesto, svojih (od)skokov v Titisee-Neustadtu, kjer je obakrat zaostal za deseterico, lotil preveč rezervirano, je navsezadnje priznal tudi sam. Pred začetkom sezone bi bil takšnih uvrstitev (12. in 15. mesto) vesel, po vseh vrhunskih rezultatih, ki jih je že dosegel v predolimpijski zimi 2020/21 (najbolj kajpak izstopata drugo mesto iz Innsbrucka in tretje iz Engelberga), pa z zadnjima dosežkoma ni bil najbolj zadovoljen. Nič čudnega, ko pa sam pri sebi dobro ve, da ima v nogah veliko več, kot je nazadnje izvlekel.
Da po vsem prikazanem spada višje, so prepričani tudi nekateri nekdanji asi tega športa. »Anže mora očitno še preboleti spodrsljaj iz Bischofshofna. Potem ko je na Bergislu navdušil z drugim mestom, je tri dni pozneje ostal brez tekme; tako hitro gre to v našem športu,« je za ORF povedal povedal nekdanji avstrijski zvezdnik Andreas Goldberger, ki je prepričan, da se bo Lanišek že kmalu vrnil v svetovni vrh. Tako kot tudi Goldijev podobno legendarni rojak Anton Innauer. »Anžeta je prav užitek gledati. Odskoči, ne da bi trznil z ramo, potem pa je že takoj fazi letenja. Zares navdušujoče,« pa je za ZDF v nedeljo razmišljal 62-letni Avstrijec. Miha Šimnovec

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije