FINALE LIGE PRVAKOV

Cityjevi navijači v sedmih nebesih: sinje modri prvič osvojili Ligo prvakov!

Finalno tekmo si je po svetu ogledalo ogromno število navijačev.
Fotografija: Manchester City je dosanjal sanje. FOTO: Molly Darlington Reuters
Odpri galerijo
Manchester City je dosanjal sanje. FOTO: Molly Darlington Reuters

Manchester Cityju je uspelo! Prvič v svoji zgodovini je osvojil nogometno Ligo prvakov! V velikem finalu, ki je bil v Carigradu, je premagal italijanski Inter z 1:0.

V začetku tekme je bil aktivnejši City. V 6. minuti je nevarno poskusil Silva, a je njegov strel zgrešil cilj. Nogometaši Interja so do prvega resnejšega strela prišli v 20. minuti, ko je poskusil Hrvat Brozović, a ni bil dovolj natančen. Prvi zvezdnik tekme Haaland je bil pri strelu v 27. minuti, a je njegov udarec obranil Onana. V sodnikovem podaljšku je z močnim strelom z razdalje poskusil še Akanji. Žoga je zletela čez gol.

Angleži so v prvem polčasu doživeli šok, saj je moral zelenico zaradi poškodbe zapustiti De Bruyne. Že res, da ima City močno rezervno klop, a je izkušenega Belgijca vseeno pogrešal v drugem polčasu. Namesto njega je v igro prišel Folden.

Inter je bil v začetku drugega polčasa nevarnejši. Po hitri akciji je na levi strani zapretil Martinez, a je Cityjev vratar njegov strel ukrotil. V 68. minuti pa ekstaza Cityjevih navijačev! Iz bližine kazenskega prostora je strel sprožil Rodri in na veselje sinje modrih zadel. Inter bi lahko kmalu za tem izenačil. Z glavo je poskusil Dimarco, a je zadel le prečko. V 73. minuti je s strelom po tleh poskusil tudi Lukaku. Tudi njegov strel je bil preslab. Nekaj minut kasneje bi Folden lahko odločil tekmo. Iz oči v oči se je srečal z vratarjem Interja, na žalost Cityjevih navijačev pa ni bil uspešen. Sta ga pa nekoliko ovirala tudi Interjeva obrambna igralca. Inter bi lahko v 88. minuti tekmo izenačil. Iz neposredne bližine je z glavo streljal Lukaku, a na žalost črnomodrih le v vratarja. V zadnjih sekundah tekme je imel italijanski klub še eno priložnost iz bližine, a jo je tudi zapravil.

Haaland ni bil odločilen za zmago

Čeprav je Inter že trikrat osvojil Ligo prvakov, pa pred nocojšnjim finalom ni veljal za favorita. V njegovi ekipi je bil tudi nekoč nepogrešljivi slovenski reprezentančni vratar Samir Handanović. Žal le kot rezervni vratar. Manchester City je z zmago na nocojšnji tekmi osvojil že tretjo lovoriko v sezoni, kar je redko viden uspeh. Osvojil je že naslov v angleškem prvenstvu, nedavno pa tudi pokal FA, v katerem je v finalu premagal svojega največjega rivala Manchester United. 

City že vrsto let velja za dolžnika v Ligi prvakov. Ima ogromno denarja in vrhunske igralce, a najbolj zaželena lovorika se mu je izmikala iz leta v leto. Letos mu jo je le uspelo dobiti. Uspeh se je sicer napovedoval. Na zadnjih 26 tekmah pred velikim finalom je izgubil samo enkrat. V svojih vrstah pa ima tudi neverjetnega napadalca Erlinga Haalanda, ki je sposoben zabiti gol iz vsake priložnosti. No, tokrat mu to ni uspelo. Tudi Inter je bil v letošnji sezoni uspešen. Osvojil je italijanski pokal, državno prvenstvo je končal na tretjem mesto in zasedel drugo mesto v Ligi prvakov.

Obe ekipi sta igrali nocoj najbolj pomembno tekmo sezone. FOTO: Dilara Senkaya Reuters
Obe ekipi sta igrali nocoj najbolj pomembno tekmo sezone. FOTO: Dilara Senkaya Reuters

To sta bili začetni enajsterici:

Manchester City: Ederson, Akanji, Dias, Ake, Stones, Rodri, Silva, De Bruyne, Gundogan, Grealish, Haaland

Inter: Onana; Darmian, Acerbi, Bastoni; Dumfries, Barella, Brozović, Calhanoglu, Dimarco, Martínez, Džeko

Gledalce je pred začetkom tekme ogrel Burna Boy. FOTO: Molly Darlington Reuters
Gledalce je pred začetkom tekme ogrel Burna Boy. FOTO: Molly Darlington Reuters

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije