KOŠARKARICE

Spet so blestele: drugič zapored na eurobasket

Slovenska ženska košarkarska si je z zmago nad Finsko že zagotovila nov nastop na velikem tekmovanju.
Fotografija: Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je dosegla nov velik uspeh. FOTO: KZS, Facebook
Odpri galerijo
Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je dosegla nov velik uspeh. FOTO: KZS, Facebook

HELSINKI – Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je v peti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2019 zabeležila peto zmago in si tako že krog pred koncem zagotovila udeležbo v Srbiji 2019. Varovanke selektorja Damirja Grgića so v Helsinkih premagale Finsko z 88 : 68.

Evropsko prvenstvo bo potekalo od 27. junija do 7. julija v Latviji ter Srbiji. Slovenija, ki bo šele drugič po 2017 udeleženka zaključnega turnirja najboljših šestnajstih reprezentanc Evrope, bo igrala v Srbiji. Želja Košarkarske zveze Slovenije je Niš, ena od predtekmovalnih skupin bo še v Zrenjaninu, zaključni boji pa bodo potekali v Beogradu.

Slovenija bo v zadnjem krogu v sredo, 21. novembra, gostovala v Franciji, zmaga ali poraz z manj kot šestimi točkami proti evropskim podprvakinjam in srebrnim z OI 2012 pa ji bi prinesla celo prvo mesto v skupini in s tem mesto nosilke na žrebu skupin 12. decembra v Beogradu.

Dvoma ni bilo

Čeprav so slovenska dekleta nekoliko slabše začela tekmo, tako da je moral Damir Grgić že po nekaj minutah vzeti minuto odmora, je bila razlika v kakovosti tolikšna, da vprašanja o zmagovalcu tako rekoč ni bilo. Slovenija je lani v Celju zmagala s 40 točkami razlike, tudi v Helsinkih pa bi se lahko končalo podobno, če bi Nika Barič, Teja Oblak, Eva Lisec in ostala dekleta ves čas igrala v istem ritmu.

Po ogrevalni prvi četrtini so igro na višje obrate prestavile v drugi četrtini. Z delnim izidom 15 : 2 so v 17. minuti prišle do prve dvomestne prednosti (33 : 22), prvi polčas pa so zaradi nizkega odstotka zadetih metov (37,8 odstotka) zaključile z 41 : 27.

Breme ključne zmage jih je oviralo tudi v nadaljevanju, tako da so gostiteljice sredi tretje četrtine celo prišle na 42 : 50, v zadnji četrtini, ko je razlika poskočila na 72 : 53, pa so se igralke, ki so v povprečju stare 23 let in merijo 179 cm, končno sprostile in zasluženo prišle do visoke zmage.

Najboljše strelke pri Sloveniji so bile Shante Evans z 19 točkami (met 6 : 13, štirje skoki), Zala Friškovec, ki jih je dosegla 17 (trojke 4 : 5), in Eva Lisac, ki je imela ob 13 točkah (met 6 : 8) še devet skokov in tri podaje (indeks 25).
 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas