ALPSKO SMUČANJE

Smukači, pozor, košute na progi!

Objavljeno 30. november 2019 08.03 | Posodobljeno 30. november 2019 08.03 | Piše: Mojca Finc

Danes bodo startali v novo sezono, Ilka Štuhec prihodnji teden. Na tekmah v Kanadi pet Slovencev, v ZDA štiri Slovenke.

Martin Čater je nazadnje tekmovalni utrip občutil februarja na svetovnem prvenstvu, kjer se je poškodoval. FOTO: Reuters
Sveža smučarska upokojenka Lindsey Vonn je predstavila film o svoji uspešni karieri, norveška tekmovalka Ragnhild Mowinckel si je ob vračanju po poškodbi spet strgala vez na istem kolenu, dvakratna svetovna prvakinja Ilka Štuhec je končala zadnje priprave pred startom v sezono, na katerih je presegla pričakovanja, trening smukača Martina Čatra v Kanadi, kjer so se te dni temperature spustile pod –20 stopinj Celzija, so prekinile košute na progi. Takšen je odgovor na vprašanje, kaj je ta teden novega v karavani alpskega smučanja.

Sezona za svetovni pokal se bo nadaljevala s smukaško uverturo, na kateri se bodo danes v Lake Louise predstavili tudi štirje slovenski tekmovalci: Boštjan Kline, Čater, Klemen Kosi in Miha Hrobat. Na jutrišnjem superveleslalomu (obe tekmi bosta ob 20.15) se jim bo pridružil še Tilen Debelak. Vrsta odgovornega trenerja za hitre discipline v reprezentanci Petra Pena je zadnje treninge opravila v Nakiski in Panorami. »Priprave so bile dobre in umirjene, tudi časa za regeneracijo je bilo dovolj,« je povedal Pen, ki je letos zaradi slabih razmer v Čilu z ekipo izpustil osrednji trening v pripravljalnem obdobju na južni polobli, vadili so na evropskih ledenikih. Na zadnjih treningih v Kanadi so dobili tudi primerjavo, kam približno spadajo. »V Nakiski smo vadili s Kanadčani in drugo avstrijsko ekipo, v Panorami s Švicarji in Francozi. Prva pregledna tekma FIS je potrdila dobro pripravljenost v superveleslalomu,« je tretje mesto Čatra in četrto Klineta omenil Pen.

Shiffrinova po novi mejnik

V karavano se po poškodbi kolena na februarskem svetovnem prvenstvu vrača Čater, 30. najboljši smukač sveta, v slovenski vrsti najvišje uvrščen na startni lestvici WCSL v tej disciplini. »Koleno se dobro odziva, kakšen dan čutim bolečine, ampak večinoma smučam nemoteno,« je povedal 26-letnik, ki so ga med treningom v Nakiski na progi presenetile košute: »Tu pa tam se sprehajajo po kakšni progi.«

Resda ni tekmoval od februarja, a je imel dovolj časa za pripravo. Sestavni del treningov so bila tudi testiranja. »Oprema ostaja ista, manjše spremembe so le v superveleslalomu. Izbral sem nov, izboljšan model lanskih smuči. Sicer pa menim, da sem letos napredoval tako tehnično kot tudi mentalno. Če vse to prenesem na tekmo, bo rezultat zelo zadovoljiv. Nikoli pa ne veš, kako se bo razpletalo,« je sporočil iz Kanade.

Onstran Atlantskega oceana so tudi smučarke, v Killingtonu v ZDA se bodo dokazovale danes v veleslalomu (Meta Hrovat, Tina Robnik in Ana Bucik), jutri v slalomu (Hrovatova, Bucikova, Maruša Ferk). Prva zvezdnica Mikaela Shiffrin bo napadla nov mejnik – po številu zmag jo od Annemarie Moser-Pröll na drugem mestu večne lestvice loči le še ena.
Deli s prijatelji