TOKIO 2020

Šov Millsa, Slovenija ostala brez brona

Avstralci se veselijo prve olimpijske kolajne v košarki, Sloveniji na debiju odlično 4. mesto.
Fotografija: FOTO: Charlie Neibergall Pool Via Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Charlie Neibergall Pool Via Reuters

Košarkarji Slovenije so na olimpijskih igrah v Tokiu osvojili četrto mesto. V tekmi za bron so morali priznati premoč Avstraliji, ki je bila boljša s 107:93 (20:19, 53:45, 78:67). Slovenija ostaja brez olimpijskega odličja v ekipnih športih, Avstralija pa je prvič v zgodovini prišla do medalje na OI. Do zdaj je bila štirikrat četrta.

image_alt
To pred veliko sobotno tekmo napoveduje oče Luke Dončića (FOTO)



Najboljša strelca Slovenije sta bila Luka Dončić z 22 točkami in Klemen Prepelič, ki je dosegel 18 točk. Na drugi strani je Patty Mills dosegel 42 točk ob metu iz igre 15:3.


 

Tekmo smo spremljali v živo




1. četrtina
Selektor Aleksander Sekulić je za razliko od prejšnjih petih tekmah v boj za 3. mesto poslal malenkostno drugačno začetno peterko. Začel bo Aleksej Nikolić, ob njem so še Luka Dončić, Zoran Dragić, Vlatko Čančar in Mike Tobey. Naši tokratni tekmeci so dobro odprli srečanje za bronasto medaljo, začetne štiri točke je dosegel izkušeni Joe Ingles. Klemen Prepelič, ki je imel smolo v polfinalu proti Franciji, zadel trojko za prvo vodstvo s 15:13. Delni izid 10:0 se je končal po košu Tobeyja in Slovenija je na hitro prišla do vodstva s 17:13. Avstralci so vrnili z delnim izidom 7:0 in odšli na prvi odmor s točko naskoka.

2. četrtina
Po košu Eda Murića je Slovenija prvič v drugi četrtini povedla s 26:25. Potem je sledil šov NBA zvezdnika Patty Millsa, ki je bil nerešljiva uganka. Ob vodstvu z 41:35 je bil že pri 23 točkah. Prepelič in Dončić poskrbela, da je naša ekipa približala na 40 proti 45.  Slovenija je odigrala slab polčas, a je imela priložnost, da odide na odmor le s tremi točkami zaostanka, a na koncu so Avstralci stopili na plin,Thybulle je atraktivno zabil za končnih 53 : 45 za kenguruje.

3.četrtina
Dončić je prejel celo tehnično napako ob koncu druge četrtine. S košema Dončića in Dragića je spet posijal žarek upanja, a so Avstralci nemudoma odgovorili s košem Millsa. Temu se je nekajkrat uspešno zoperstavil Dragić, a je taktirno palico takoj prevzel Ingles.  Novopečeni branilec Brooklyna je zadel tri mete zapored in prednost je spet skočila v dvomestne sfere 72:62. Mills je bil že pri 36 točkah.  Avstralija pa je vodila za velikih 11 točk (78:67).



4.četrtina
Energija Blažiča je dvignila preostale v slovenski reprezentanci. Prepelič kje zadel trojko je završalo med slovenskimi navijači, saj je bilo na semaforju 78:83, po košu Dončića pa le še 80:83. Nato pa so sodniku Blažiču piskali nešportno osebno napako. Avstralija je s petimi zaporednimi točkami prekinila slovenski nalet, toda upanje je z zaporednima trojkama vrnil Dončić. Takrat je spet na sceno stopil Mills in tri minute in 22 sekund pred koncem je bilo 97:86. Slovenci so poskušali z agresivno igro nasprotnike prisiliti v napake, toda izkušeni Avstralci se niso pustili zmesti in tekmo z rutiniranimi koši varno pripeljali do konca.



ZDA olimpijski prvak
Olimpijski prvaki so košarkarji ZDA, ki so bili v finalu boljši od Francije s 87:82. Zanje je to šestnajsti olimpijski naslov in četrti v nizu.


Ali ste navijali za naše košarkarje? Pošljite nam fotografijo, kjer koli ste. Izpolnite spodnji obrazec ali pa kar na info@slovenskenovice.si

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije