ALPSKO SMUČANJE

Slovenski junak brez stopničk, a nasmejan

Pokal Vitranc je pritegnil zanimanje, v dveh dneh ob progi 11.000 ljudi. Švicarski zvezdnik vnovič razred zase, Žan Kranjec na 4. in 5. mestu.
Fotografija: Žan Kranjec je po nedeljskem 4. mestu, ki je zanj doslej najboljše na tekmah pokala Vitranc, zadovoljen zapustil Kranjsko Goro. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Žan Kranjec je po nedeljskem 4. mestu, ki je zanj doslej najboljše na tekmah pokala Vitranc, zadovoljen zapustil Kranjsko Goro. FOTO: Matej Družnik

Za vodilnega slovenskega alpskega smučarja Žana Kranjca na letošnjem domačem tekmovanju za pokal Vitranc tako želenih stopničk ni bilo. Iskren objem veselja s trenerjem Klemnom Bergantom, s katerim sta ob prvem srečanju po koncu tekme za hip prekinila pogovor z novinarji, je vendarle potrdil zadovoljstvo ob opravljenem delu. Naš reprezentant je Kranjsko Goro zapustil s sobotnim 5. mestom in nedeljskim 4., zmagovalec obeh preizkušenj je bil izjemni Švicar Marco Odermatt.

Če se s časovnim strojem vrnemo za dober teden v preteklost, se bomo spomnili zadržanih besed prirediteljev o največji tekmi moške smučarske karavane pri nas. Bali so se vremenske napovedi, prihajajočih visokih temperatur ter težavnih razmer za pripravo in izvedbo dveh veleslalomskih tekem, pretiranega optimizma ni bilo zaznati niti glede obiska gledalcev. Takšnemu razmišljanju je seveda botrovala tudi izkušnja zadnjega nordijskega SP v Planici ...

Toda nato smo vse skupaj doživeli v prav lepi podobi. Tribune pod podkorensko strmino so bile bolj polne kot v prejšnjih letih (v soboto se je zbralo 6000 navzočih, naslednji dan tisoč manj), ni ga bilo, ki ne bi pohvalil odlično pripravljene proge v obeh dneh. »Prav rad tekmujem tu. Proga je odlična, ozračje pa je že prijetno pomladno,« je dejal švicarski šampion Odermatt, ki si je že zagotovil veliki kristalni globus. Obenem se je razveselil tudi obrambe naslova najboljšega smučarja sezone v veleslalomskem seštevku.

Bergant: Nismo najbogatejši

Naš Kranjec je na dobri poti k uresničitvi želje, da bi zimo končal med najboljšo trojico veleslalomistov. Prvo mesto je pripadlo izjemnemu Švicarju – že dve leti, odkar je bil 11. v Lenzerheide, se nenehno uvršča na stopničke in 13-krat zmagal –, drugi bo sezono sklenil Norvežan Henrik Kristoffersen, slovenski adut pa je na 3. mestu. Doslej je zbral 440 točk ter pred finalom sezone v Andori ušel prvima zasledovalcema Marcu Schwarzu (Avs, 389 točk) in Loicu Meillardu (Švi, 380).

«Seveda sem si želel na stopničke, zato sem po sobotnem 5. mestu dobro analiziral svoj nastop in se resno lotil nove naloge. Glede nedeljske tekme pa si nimam česa očitati. Trije odlični smučarji so bili na koncu pred menoj, predvsem moj nastop na drugi progi je bil kakovosten. V prvo je bila sicer podlaga trša, toda razmere so vsem omogočale enakovreden boj,« je strnil misli 30-letnik iz Bukovice pri Vodicah.

Tudi njegov trener je razmišljal podobno, posebej pa je poudaril pomembnost stalnosti Kranjčevega uvrščanja med najboljše veleslalomiste v tej zimi. »Če pomislimo, da je bil Žan v devetih dosedanjih veleslalomih sezone z izjemo tekme v ZDA vedno znova v najboljši šesterici, moramo biti zadovoljni. Tudi tekmeci so močni, mi pa ne prihajamo niti iz najbogatejše države niti iz najbogatejše smučarske zveze,« je dejal Bergant in za sobotno predstavo pohvalil tudi povratnika Štefana Hadalina. Vrhničan je bil takrat 17., včeraj je kmalu po startu odstopil. Pred karavano najboljših je zdaj finale sezone v Andori, sklepni veleslalom sezone bo za Žana Kranjca v soboto. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije