SMUČARSKI SKOKI

Slovenske skakalke z eno najboljših ekip

Na svetovnem pokalu na Ljubnem dvakrat domače stopničke. Posamično tekmo zadnjega dne zaznamovalo slabo vreme.
Fotografija: Urša Bogataj, Jerneja Brecl, Nika Križnar in Špela Rogelj (z leve) so morale na ekipni tekmi premoč priznati le Nemkam. FOTO: Aljoša Rebolj
Odpri galerijo
Urša Bogataj, Jerneja Brecl, Nika Križnar in Špela Rogelj (z leve) so morale na ekipni tekmi premoč priznati le Nemkam. FOTO: Aljoša Rebolj

LJUBNO –Četudi je zadnji, tretji dan tekmovanj svetovnega pokala v ženskih smučarskih skokih skazilo vreme – veter in dež –, je Ljubno spet doživelo pravi praznik, ki so mu piko na i z rezultati pritisnile tudi slovenske tekmovalke. Potem ko je Urša Bogataj že na petkovi posamični tekmi prebila led s 3. mestom, kar so bile njene prve stopničke v svetovnem pokalu, so Slovenke potrdile, da imajo eno najmočnejših ekip, in osvojile 2. mesto na preizkušnji, ki doslej še ni bila v koledarju Ljubnega. Ko je Urša Bogataj v petek naši reprezentanci pred domačimi navijači zagotovila stopničke in so tudi njene kolegice poskrbele za lep skupni uspeh, je bila napoved iz slovenskega tabora za ekipno tekmo jasna: če ne bo uvrstitve med najboljšo trojico, bo razočaranje veliko. Seveda je nekje v ozadju gorelo opozorilo, potem ko so bile tudi v Zau, ki je gostil prvo ekipno tekmo v tej sezoni, v podobnem položaju, dobile poskusno serijo, na koncu pa pristale na 5. mestu. A japonski scenarij se ni ponovil, domači gledalci so dali Slovenkam dodatna krila in njihova uvrstitev na oder za zmagovalke ni bila niti za hip vprašljiva, večji del tekme so bile naše tekmovalke na 2. mestu, ki jim je z 975,9 točke pripadlo tudi na koncu. Po pričakovanjih so bile Nemke (Carina Vogt, Anna Rupprecht, Juliane Seyfarth, Katharina Althaus) premočne, zbrale so 1001,3 točke, so pa Jerneja Brecl (81,5, 81,5), ki se je veselila prvih stopničk sploh, Špela Rogelj (82,5, 81,5), Nika Križnar (91,5, 93,5) in Bogatajeva (84,5, 89,5) ugnale Avstrijke (brez obolele Daniele Iraschko-Stolz), Japonke itd. To je vsekakor dobra napoved tudi za bližnje svetovno prvenstvo, na katerem je pred kratkim svoje mesto v tekmovalnem sporedu dobila prav ženska ekipna preizkušnja.

»Punce so pokazale osem res lepih skokov, to je bil skorajda njihov maksimum. Nemke so ta čas še premočne, a drugo leto bomo še bolje pripravljeni in bomo startali na zmago. Seveda pa je drugo mesto izjemen rezultat,« je bil ob svoji domači premieri zadovoljen glavni trener Zoran Zupančič, ki je reprezentanco prevzel pred začetkom te sezone. Resda je bil pomemben ekipni rezultat, a posamično je vendarle izstopala Križnarjeva, ki je imela celo najboljši skupni seštevek. »Res sta mi uspela dva vrhunska skoka, tehnično zelo lepa,« je bila razumljivo nasmejana Križnarjeva, ki je imela tako seveda velika pričakovanja za včerajšnjo drugo posamično tekmo na Ljubnem. A ta je potekala v zelo težavnih vremenskih razmerah – začela se je z zamikom, pred tem pa so morali prireditelji tudi odpovedati kvalifikacije – s spremenljivim vetrom, s številnimi prekinitvami, spremembami zaletnih mest, potrebne pa je bilo precej sreče. V tej kaotični loteriji, ki jo je za konec začinila še bitka minut z mrakom, je glavni dobitek pripadel Japonki Sari Takanaši, druga je bila Norvežanka Maren Lundby in tretja Juliane Seyfarth, Križnarjeva je bila 4., Bogatajeva 9., Breclova 14., Katra Komar 21., Maja Vtič 32. in Rogljeva 37.

Prvo serijo zamočil, v drugi dobro skočil

V Lahtiju slovenskim skakalcem (pričakovano) ni šlo tako dobro kot kolegicam na Ljubnem, ne nazadnje sta doma ostala naša dva najvišje uvrščena v svetovnem pokalu, Timi Zajc in Domen Prevc. Ekipno tekmo so tako Slovenci – Bor Pavlovčič (114 in 115,5 metra), Peter Prevc (111, 121), Jernej Damjan (118, 122,5) in Žiga Jelar (114, 125,5) – končali na petem mestu, zbrali so 877,3 točke, po prvi seriji pa je kazalo še veliko slabše. Bili so namreč sedmi, tudi za Švico in Češko. »Pred finalom smo si dejali, da ti skoki niso za nikamor in da je treba stopiti na plin. V drugi seriji so se fantje sprostili, bili bolj odločni in prikazali precej več,« je dejal glavni trener Gorazd Bertoncelj, ki je priložnost na ekipni tekmi dal tudi Prevcu, čeprav je ta za posamično (v zelo neugodnih vremenskih razmerah) izpadel v kvalifikacijah. »Prvo serijo sem zamočil, drugo pa dobro skočil. Peto mesto na koncu je dobro,« je Prevc ocenil toplo-hladna ekipna skoka. Prve moštvene zmage po skoraj dveh letih so se veselili Avstrijci, ki pred domačim SP stopnjujejo pripravljenost. ​Gregor Schlierenzauer (ob njem so nastopili še Philipp Aschenwald, Michael Hayböck in Stefan Kraft), rekorder moškega svetovnega pokala s 53 posamičnimi zmagami, se je veselil 17. ekipnega uspeha, s čimer se je osamosvojil na 1. mestu večne lestvice. Doslej si ga je namreč delil s Thomasom Morgensternom. Avstrijci so zbrali 953,6 točke, Nemci 942,6, tretjeuvrščeni Japonci 929,5, pred Slovenci so bili še Poljaki (925,7). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije