KOŠARKA

Slovenska usoda je v hrvaških rokah

Vodilne slovenske košarkarske klube vodijo hrvaški trenerji. V preteklosti so sosedje že blesteli na slovenskih klopeh.
Fotografija: Jurica Golemac uspešno vodi Koper Primorsko. FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Jurica Golemac uspešno vodi Koper Primorsko. FOTO: Drago Perko

LJUBLJANA – V 6. krogu lige ABA sta se sinoči pomerila Koper Primorska in Cedevita Olimpija, tretji slovenski predstavnik v tem tekmovanju bo igral danes – novomeška Krka bo gostila srbsko ekipo Mega Bemax. Slovenski trojec se nima kaj pritoževati nad uvodom v sezono, Primorci in Ljubljančani so pri vrhu, Krka pa pri dveh zmagah – vključno z odmevnim evroligaškim skalpom Crvene zvezde in pomembnim uspehom v Zadru. No ja, nekaj druži slovenske predstavnike v regiji. Vse tri vodijo hrvaški trenerji, ki pa so tako ali drugače tesno povezani s Slovenijo. Bolj, kot bi si kdo mislil.

67 tekem, 60 zmag

Začenjamo v Kopru, kjer tretjo sezono deluje danes 42-letni Jurica Golemac, ki je pred 22 leti prišel v Slovenijo v košarkarsko tovarno Zmaga Sagadina. Vmes se je kalil v 2. ekipi Olimpije, bil je tudi pri Geoplinu Slovanu. Do leta 2002 ga je Sagadin tako obklesal, da je šel na tuje, sprva v turški Efes Pilsen, kariero pa je sklenil v Sloveniji v sezoni 2012/13 v dresu Krke. Bil je tudi slovenski reprezentant, ima 17 nastopov – toliko kot Beno Udrih. Trenersko pot je Golemac začel pri Ciboni, kjer je bil pomočnik Slavenu Rimcu. Na svoje je šel, ko ga je v Šentjur pripeljal zdajšnji predsednik kluba Dušan Debenak. Opozoril je nase, v minuli sezoni je s Primorci v 67 uradnih tekmah nanizal 60 zmag in osvojil štiri naslove. Kapo dol!

Raje Rimca kot Zdovca

Slaven Rimac ima 44 let, za sabo pa krasno igralsko kariero. Trenerstvo je začel pri Ciboni leta 2013, letos poleti pa ga je šef Cedevite Emil Tedeschi izbral za trenerja novega projekta Cedevite Olimpije, čeprav to vsem ni bilo pogodu; predvsem v Sloveniji, kjer se je navijalo za Jureta Zdovca. Rimac ima v sebi tudi nekaj slovenske krvi – njegova babica po materini strani je bila iz Artič (v okolici Brežic). Spominja se, da so na dan spomina na mrtve prihajali tja na pokopališče.

Ostal v Novem mestu

Novi Krkin trener Vladimir Anzulović je star 41 let, leta 2010 pa je igralsko kariero sklenil v ekipi PRO-Tek Zasavje. Leto zatem je že bil pomočnik v Krki, za katero je v dveh obdobjih tudi igral (2000–2002 in 2004/05). Vmes se je na Dolenjskem ustalil in si ustvaril družino, njegov sin Luka pa vadi v mlajših selekcijah novomeškega regionalnega ligaša. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije