V ČETRTFINALU Z NEMCI

Ole! Grizli smo si nohte, a Španci so padli

Dončić že v prvi četrtini s tremi osebnimi napakami.
Fotografija: Mike Tobey se je v zadnji četrtini razigral. FOTO: Brian Snyder, Reuters
Odpri galerijo
Mike Tobey se je v zadnji četrtini razigral. FOTO: Brian Snyder, Reuters

V ospredju slovenskih nastopov so bili deseti dan olimpijskih iger v Tokiu košarkarji, ki so se na zadnji tekmi v skupinskem delu pomerili s svetovnimi prvaki Španci. Tekma je bila zelo napeta, Španci so vodili za največ 12 točk, Slovenci pa so do najvišjega vodstva in tudi zmage prišli v zadnjih sekundah (95 : 87).

Najboljši strelci Slovenije proti svetovnim prvakom Špancem so bili Vlatko Čančar z 22 točkami, Mike Tobey, ki jih je dosegel 16, ter Klemen Prepelič s 15. Luka Dončić je zbral 12 točk, 14 skokov in devet podaj.

Tekma je odločala o prvem mestu v skupini C, so si pa tako slovenski kot španski košarkarji že zagotovili nastop v četrtfinalu. Slovenski košarkarji, aktualni evropski prvaki, so v Tokiu že premagali Japonsko in Argentino. Slovence v četrtfinalu 3. avgusta čaka Nemčija, je odločil žreb (druga možnost so bili še Italijani).
 

Kako se je odvijala tekma

Špance je s trojko v vodstvo popeljal kapetan Ricky Rubio, Marc Gasol je nato zadel le en prosti met po prekršku. Čančar je s trojko znižal, a je Marc Gasol hitro povišal na 7 : 3. Odgovoril je Čančar, ponovno s trojko. Španci se niso dali, Rubio je ponovno zadel za tri. Španci so v prvi četrtini vodili za nekaj točk, Dončić pa je s tremi osebnimi napakami ob koncu večinoma sedel na klopi. Prvo četrtino so Španci dobili z 24 : 20.

Na začetku druge četrtine je Slovenija prvič povedla (24 : 26), Dončić pa se je med obema četrtinama pritožil pri sodnikih zaradi njihovega sojenja. Španci so s serijo 5 : 0 ponovno prešli v vodstvo. Čančar je s svojo 12. točko poskrbel za izenačenje pri 35 : 35 dve minuti pred koncem polčasa. Prvi polčas se je končal z vodstvom Špancev 44 : 41.

Drugi polčas so Španci začeli bolje in z delnim izidom 5 : 0 povedli za sedem točk. Slovencem ni šlo nič od rok, Španci so ob delnem izidu 11 : 2 povedli za velikih 12 točk (55 : 43). Sledila je minuta odmora na zahtevo slovenskega selektorja Aleksandra Sekulića. V nadaljevanju je Dončić prejel udarec v stegensko mišico, za katero se je v bolečini prijel.

Naši so zaigrali bolje, s trojko Jake Blažiča so se približali na samo tri točke zaostanka. Po trojki Prepeliča je Dončić atraktivno ukradel žogo in jo podal za hrbtom, Žiga Dimec pa je zadel za izenačenje (68 : 68). Po zadetih prostih metih so Španci tretjo četrtino končali z vodstvom 70 : 68.

Z zabijanjem je Tobey na začetku zadnje četrtine Slovenijo popeljal v vodstvo, ki ga je izenačil legendarni Pau Gasol (72 : 72). Spet so sledile minute Špancev, svojo prednost so povečali na šest točk, kar je bil znak za Sekuliča, da zahteva minuto odmora. Ta se je obrestovala, saj so naši reprezentanti zaigrali bolje in slabe štiri minute pred koncem prevzeli vodstvo (83 : 82). Tobey je ponovno zabil za povišanje vodstva (88 : 85). Po minuti odmora španskega selektorja Sergia Scariole so se Španci približali, Tobey pa je 19 sekund pred koncem zgrešil za povišanje vodstva.

V napetih zadnjih sekundah so grešili tudi Španci in naredili še osebno napako nad Prepeličem, ki je prišel do odbite žoge. Prepelič je bil pri prostih metih obakrat uspešen. Ko je bilo do konca še 13 sekund, je Rubio je zgrešil trojko, Španci pa so naredili osebno napako nad Zoran Dragićem, ki je zadel oba prosta meta (92 : 87). Za najvišje vodstvo naših in tudi končno zmago je trojko zadel Edo Murić.





Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije