Slovenci na Kulmu večkrat pokvarili veselico Avstrijcem

V Bad Mitterndorfu/Tauplitzu prvo letošnje tekmovanje v smučarskih poletih. Peter Prevc ne ve, kako zelo ga bo strah, ko bo pogledal z vrha navzdol.
Fotografija: Peter Prevc spada med najboljše letalce na smučeh. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Peter Prevc spada med najboljše letalce na smučeh. FOTO: Matej Družnik

V Bad Mitterndorfu oziroma Tauplitzu (ali še bolje: nekje vmes) se bo z današnjimi kvalifikacijami odprl lov na še mali kristalni globus za skupno zmago v posebni razvrstitvi smučarskih poletov. Slovenci so se po Willingenu tudi na avstrijsko Štajersko odpeljali z velikimi pričakovanji. Nič čudnega, ko pa je Kulm našim skakalcem v preteklih letih prinesel obilo odmevnih uspehov.

Na tamkajšnjem svetovnem prvenstvu v poletih leta 1996 je, denimo, Urban Franc zablestel z bronasto kolajno, leto pozneje pa je Primož Peterka na največji avstrijski napravi kot prvi Slovenec v zgodovini premagal magično mejo 200 metrov in poletel do zmage na tekmi za svetovni pokal.

Veselico naših severnih sosedov je dvakrat pokvaril tudi Robert Kranjec (v letih 2010 in 2012), Kulm pa je bil nadvse srečen kraj tudi za Petra Prevca. Potem ko je pred šestimi leti tam prvič okusil slast zmage med elito, se je v svoji šampionski zimi 2015/16 na avstrijski velikanki ovenčal z naslovom svetovnega prvaka v poletih.

Za nameček je na poti do lovorike dvakrat izboljšal rekord prenovljene letalnice (243 in 244 m), na kateri si najboljšo znamko lasti še zdaj. Najstarejši od bratov Prevc bo tudi ta konec tedna – tako za jutrišnjo kot tudi nedeljsko tekmo bodo prireditelji zeleno luč prižgali ob 11. uri – vsaj v širšem krogu favoritov. Navsezadnje je v preteklosti že večkrat dokazal, da je sijajen letalec na smučeh.

Edini v top 10 še brez zmage

Na koncu koncev si s tremi malimi globusi (2014, 2015 in 2016) deli vrh z Avstrijcem Gregorjem Schlierenzauerjem (2009, 2011 in 2013), ki pred Petrom na večni lestvici vodi tudi, kar zadeva zmage za svetovni pokal na letalnicah (14:7). »Že, že, toda po drugi strani sem že star in nikoli ne vem, kako zelo me bo strah, ko se bom usedel na startno klop in z vrha pogledal navzdol. Me prav zanima, kakšen bo tokrat odgovor,« je radoveden 27-letni član kranjskega Triglava, ki v skupni razvrstitvi kot najboljši Slovenec drži osmo mesto in je med elitno deseterico – zanimivo – edini, ki v tej zimi še ni okusil slasti zmage. Ob Petru, ki so mu pri Fischerju za polete izdelali posebne smuči, in njegovem (naj)mlajšem bratu Domnu Prevcu, ki bo prav tako na Kulmu tekmoval z novim (Slatnarjevim) parom, bodo v današnjih kvalifikacijah (13.00) od slovenskih reprezentantov nastopili še Žiga Jelar, Anže Lanišek, Anže Semenič, Jurij Tepeš in Timi Zajc.

Po vrnitvi iz Willingena so opravili tri treninge, dva v telovadnici in enega na skakalnici v Planici. »Ker je teptalnik v okvari, je bilo doskočišče na Bloudkovi velikanki zelo trdo, zato sem dal fantom na izbiro napravo za vadbo. Timi in Žiga, ki čuti bolečine v kolenu, sta se odločila za 100-metrsko, preostali pa za večjo. A so čutili posledice trdih pristankov,« je razkril glavni trener slovenske vrste Gorazd Bertoncelj, ki se nadeja, da se bo kateri od njegovih izbrancev konec tedna zavihtel na zmagovalni oder, čeprav pričakuje še hujšo zračno bitko za vrh. »Tistim, ki so redno v ospredju, se bo verjetno pridružil še kdo od tistih, ki znajo izvrstno leteti. No, upam, da kdo od naših,« si je zaželel 43-letni Kranjčan.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije