KOŠARKA

Slovenci boljši od Hrvatov, blestela Prepelič in ameriška okrepitev

Slovenska moška košarkarska reprezentanca je v prijateljski tekmi v Stožicah premagala Hrvaško s 97 : 88 (26 : 15, 50 : 52, 77 : 70).
Fotografija: Izbrana vrsta. FOTO: KZS
Odpri galerijo
Izbrana vrsta. FOTO: KZS

Košarkarji Slovenije so dobili tudi drugo prijateljsko tekmo proti Hrvaški v okviru priprav na kvalifikacije za olimpijske igre. Po 94 : 80 v sredo na Reki so danes pred 8.000 gledalci v Stožicah zmagali s 97 : 88.

Za Slovenijo sta tokrat zaigrala tudi prvi zvezdnik Luka Dončić, ki je v 28 minutah na parketu zbral 10 točk, 17 podaj in 7 skokov, ter novi naturalizirani Američan Michael Tobey, ki je bil ob Klemnu Prepeliču najbolj izstopajoči posameznik Slovenije. 213 centimetrov visoki Tobey je dosegel 26 točk in 11 skokov (met 11 : 14, indeks 37), Prepelič pa je dodal 31 točk (trojke 6 : 8).
Za Slovenijo sta bili to edini pripravljalni tekmi pred odhodom v Kaunas, kjer se bo od 29. junija do 4. julija v družbi s Poljsko, z Angolo, Južno Korejo, Venezuelo in Litvo potegovala za nastop na igrah v Tokiu. Tja vodi le prvo mesto, kar pomeni, da mora zmagovalec najverjetneje dobiti obe tekmi v skupini (Poljska, Angola), polfinale ter na koncu še finale.Slovenija bo preostanek priprav do odhoda v Litvo 25. junija opravila na Bledu. Prva tekma v Kaunasu jo čaka 30. junija proti Angoli, naslednji dan sledi Poljska, nato dan odmora, v soboto in nedeljo pa verjetno še odločilni tekmi za odhod na Japonsko.

Bolj kot izid je bil za obiskovalce Stožic tokrat v ospredju nastop Luke Dončića. Član prve peterke lige NBA iz ekipe Dallas Mavericks je znova poskrbel za nove zgodovinske mejnike.

Poleg tega, da je v Stožice privabil 8.000 gledalcev, kar je v Sloveniji največje število obiskovalcev v zaprtem prostoru po izbruhu pandemije novega koronavirusa, je prvič po 2017 na košarkarski tekmi prisilil organizatorje, da so odprli tudi zgornje tribune dvorane Stožice. Nazadnje so bile te na košarkarskem dogodku zasedene, ko je Luka Dončić igral svojo prvo tekmo v državnem dresu v Ljubljani proti Hrvaški pred eurobasketom 2017.


Njegova vloga na parketu se je na koncu izkazala za odločilno. Čeprav si je Slovenija že v prvi četrtini priigrala 16 točk naskoka (26 : 10), je odločitev o zmagovalcu po zaslugi izjemne predstave Maria Hezonje, člana Panathinaikosa (37 točk, 10 skokov), in bivšega člana Cedevite Olimpije Roka Lenija Ukića (23 točk) padla šele v zadnjih petih minutah.

Luka Dončić je v igro vstopil sredi zadnje četrtine, ko je bil izid izenačen, s člani začetne peterke, Klemnom Prepeličem, Jako Blažičem, Edom Murićem ter Michaelom Tobeyjem pa je poskrbel, da so lahko gledalci že dobre tri minute pred koncem poskakovali na 'kdor ne skače, ni Slovenc' (97 : 88).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije