PLEZANJE

Slovenca splezala tik pod vrh

Balvanska plezalca Jernej Kruder in Gregor Vezonik odlična v svetovnem pokalu. Prvi, ki skupno prepričljivo vodi, na Kitajskem osvojil drugo mesto, drugi tretje.
Fotografija: Jernej Kruder se je veselil nove vrhunske uvrstitve v svetovnem pokalu. FOTO: BLAŽ SAMEC
Odpri galerijo
Jernej Kruder se je veselil nove vrhunske uvrstitve v svetovnem pokalu. FOTO: BLAŽ SAMEC

TAIAN – Slovenska športna plezalca Jernej Kruder in Gregor Vezonik sta se uvrstila na stopničke na tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v kitajskem Taianu. Kruder se je v finalu uvrstil na drugo mesto, Vezonik pa je bil za popolni slovenski dan na Kitajskem tretji. Boljši je bil le Izraelec Alex Khazanov. Slovenca sta boj za stopničke napovedala že v polfinalu ter v finalu najboljše šesterice ubranila izhodiščna položaja in še drugič v tej sezoni vpisala dvojne slovenske stopničke.

Kruder je bil v polfinalu drugi, Vezonik pa je v zadnji krog napredoval s tretjega polfinalnega mesta. Slovenca sta v finalu zdržala pritisk ter po Moskvi še drugič v tej sezoni skupaj stopila na zmagovalni oder. Kruder je v življenjski formi, tako dober ni bil še nikoli. Po štirih tekmah ima na svojem računu štiri uvrstitve v finale ter najboljši izkupiček za prepričljivo vodstvo v moški karavani svetovnega pokala v balvanih. Sedemindvajsetletni Celjan je premierno zmago vpisal takoj na začetku, na uvodni tekmi v švicarskem Meiringenu, najslabši, šesti, je bil v kitajskem Chongqingu. Zelo dobro kaže tudi Vezoniku, ki pred to sezono še ni bil na stopničkah. Svetovni pokal v balvanih se bo nadaljeval 2. in 3. junija v japonskem Tokiu (Hačiodži), kjer bo športno plezanje leta 2020 doživelo olimpijsko premiero. Prej se bodo najboljši športni plezalci ustavili v Ljubljani; ta bo v soboto prizorišče mednarodnega tekmovanja v balvanih Triglav The Rock, ki ne šteje za točkovanje svetovnega pokala, je pa uvrščeno na tekmovalni spored Mednarodne zveze za športno plezanje. Jernej Kruder, vodilni Slovenec v balvanskem seštevku svetovnega pokala, je ljubljansko tekmo lani končal na drugem mestu, letos pa se spogleduje s stopničko višje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije