SKOKI

Slabo izhodišče še ne izključuje čudežnega zasuka

Nemec Richard Freitag glavni kandidat za osvojitev zlatega orla. Slovencem na novoletni turneji ne pripisujejo vidnejših vlog.
Fotografija: Peter Prevc je tudi v Engelbergu s posameznimi skoki nakazal, da ga od svetovnega vrha ne loči več veliko. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Peter Prevc je tudi v Engelbergu s posameznimi skoki nakazal, da ga od svetovnega vrha ne loči več veliko. Foto: Reuters

Engelberg že vrsto let gosti zadnje dejanje smučarskih skakalcev za svetovni pokal pred novoletno turnejo in je zato najnatančnejši kazalnik razmerij moči pred prvim vrhuncem sezone, ki se bo čez deset dni s kvalifikacijami začel v Oberstdorfu. Kot so sporočili tamkajšnji prireditelji, je uvodna preizkušnja znamenitega tekmovanja štirih skakalnic že razprodana, veliko zaslug za to, da so ljubitelji skokov že pokupili vseh 25.000 vstopnic (v dveh dneh sicer računajo na 40.000 gledalcev), imajo seveda sijajni nemški reprezentanti z nosilcem rumene majice Richardom Freitagom na čelu. Skakalec iz Erlabrunna na Saškem je na sedmih posamičnih tekmah zbral kar 550 točk, s katerimi prepričljivo vodi v skupni razvrstitvi, saj ima pred drugouvrščenim rojakom Andreasom Wellingerjem že 151 točk naskoka. »Proti novoletni turneji pogledujem z optimizmom. Lepo je, ker gre celotni ekipi dobro. Zaradi tega pritisk ne bo le na mojih ramah, ampak se bo porazdelil tudi na druge,« je Freitag, za mnoge glavni kandidat za osvojitev zlatega orla, pohvalil odličnega moštvenega duha, ki vlada v nemški skakalni vrsti, ta čas vodilni v pokalu narodov. Nemci sicer na novega skupnega zmagovalca novoletne turneje čakajo vse od zime 2001/02, ko je Svenu Hannawaldu, zdajšnjemu strokovnemu komentatorju pri Eurosportu, s podvigi na vseh štirih postajah uspel težko ponovljivi poker. Če odmislimo Freitaga, ki je nekoliko odskočil od drugih, ker je na začetku te sezone najbolj stanoviten (njegov najslabši dosežek je 6. mesto iz Ruke), je konkurenca pri vrhu izjemno izenačena. Na to je po tekmah v Engelbergu, kjer si je priskakal 13. in tretje mesto, opozoril tudi branilec velikega kristalnega globusa Stefan Kraft. »Tako zelo smo skupaj, da si lahko hitro dvajseti, če ne zadeneš odskoka,« je pojasnil 24-letni Avstrijec, ki je v skupnem točkovanju peti. Nadeja se, da je nedeljsko tretje mesto v Švici zanj dober znak pred prvim vrhuncem olimpijske zime.
Če bi sodili po preizkušnjah na veliki napravi Titlis, na kateri slovenski skakalci minuli konec tedna niso naredili najboljšega vtisa, izbranci glavnega trenerja Gorana Janusa na tekmovanju štirih skakalnic v Oberstdorfu, Garmisch-Partenkirchnu, Innsbrucku in Bischofshofnu ne bodo igrali vidnejših vlog. Toda v tem športu smo – čeprav Peter Prevc, naš najboljši v Engelbergu, ne verjame več v velike preskoke čez noč – videli že več meteorskih vzponov in vrnitev, zato upanje umira zadnje. Na koncu koncev je 25-letnik iz Dolenje vasi v Selški dolini, ki resda v skupni razvrstitvi drži šele 20. mesto, s posameznimi nastopi tudi v Švici dokazal, da je lahko zelo blizu svetovnemu vrhu oziroma da ga od njega ne loči več veliko. Zato bi ga bilo zagotovo napak kar odpisati. Če bo z reprezentančnimi kolegi v prihodnjih dneh izkoristil priprave v Planici in si z nizom vrhunskih skokov – tudi dobrim rezultatom na sobotnem državnem prvenstvu na (novi) Bloudkovi velikanki – utrdil samozavest, je kljub slabemu izhodiščnemu položaju še vedno mogoče doseči marsikaj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije