SMUČARSKI SKOKI

Skoraj natanko leto dni po poškodbi tik pod vrhom

Ema Klinec v Klingenthalu zaostala le za avstrijsko rekorderko Chiaro Hölzl. Japonski zvezdnik Rjoju Kobajaši prvič v sezoni na vrhu, Peter Prevc spet osmi.
Fotografija: Ema Klinec se je v Klingenthalu veselila svojih osmih stopničk v svetovnem pokalu. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Ema Klinec se je v Klingenthalu veselila svojih osmih stopničk v svetovnem pokalu. FOTO: Tomi Lombar

Skoraj natanko leto dni po hujši poškodbi kolena, ki jo je po januarski operaciji za debelih sedem mesecev oddaljila od skakalnic, je Ema Klinec izenačila svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu. Z odličnim drugim mestom, s katerim se je izkazala že v Saporu 2016 in Oberstdorfu 2017, je 21-letna smučarska skakalka iz Poljan nad Škofjo Loko predvčerajšnjim v Klingenthalu le še potrdila vrhunsko pripravljenost na začetku nove tekmovalne zime.
Potem ko so se ji je prejšnji teden v Lillehammerju, kjer je na obeh preizkušnjah zasedla nehvaležno četrto mesto, stopničke le za malo izmuznile iz rok, v soboto ničesar ni želela prepustiti naključju. Zaradi slabih vremenskih razmer, zavoljo katerih so bili nemški prireditelji opoldne prisiljeni prekiniti tekmo in jo znova začeti poltretjo uro pozneje, je Ema slutila, da bodo pod streho spravili le eno serijo. Zato se je sama pri sebi odločila, da bo šla že takoj na polno in uspel ji je zelo dober skok (129 m).

Avstrijki zmaga in novi ženski rekord

Z novim ženskim rekordom (141 m) jo je preskočila le Avstrijka Chiara Hölzl, ki je – potem ko so po pričakovanju odpovedali drugo serijo – slavila krstno zmago med svetovno elito. Klinčeva, ki je imela v primerjavi z zmagovalko v zraku občutno šibkejši vzgornik (0,21 m/s, – 2,3 točke; 1,41 m/s, – 15,2 točke), je na koncu za 22-letno sosedo Stefana Krafta v Schwarzachu na Solnograškem zaostala za 5,7 točke.

»Če sem iskrena, me je malo žrlo, ker pred tednom dni na Norveškem nisem prikazala svojih najboljših skokov. Zato sta bili tamkajšnji četrti mesti zame na neki način največja motivacija,« je priznala Klinčeva, ki se je že dan prej na uradnem treningu, na katerem je odjadrala do 140 metrov, prepričala, da lahko poleti daleč. To je potrdila tudi na tekmi, na kateri se je veselila prve uvrstitve na zmagovalni oder v sezoni in skupno osme v svetovnem pokalu.
Z njo se je članica SSK Žiri s 180 točkami v skupnem seštevku povzpela na tretje mesto; pred njo sta zdaj le Hölzlova (240) in vodilna Norvežanka Maren Lundby (245), ki se je morala po dveh zmagah v Lillehammerju sprijazniti s petim mestom. Med elitno deseterico kot osma ostaja Nika Križnar, ki je tekmo v Areni Vogtland s skokom, dolgim 119 metrov, končala na 12. mestu, le meter krajša in mesto slabša je bila Špela Rogelj, točke pa so si priskakale tudi Jerneja Brecl (116 m/17.), Katra Komar (109 m/21.) in Urša Bogataj (111 m/25.).

Slovenci skoraj 60 točk za stopničkami

Pred najboljšimi skakalkami je zdaj enomesečni premor, svetovni pokal se bo namreč nadaljeval šele 10. januarja v Saporu. Slovenke pa se bodo že jutri popoldne pomerile na državnem prvenstvu v Planici, na katerem se bodo za naslov najboljšega na sončni strani Alp udarili tudi naši skakalci. Na sobotni ekipni preizkušnji v Klingenthalu so sicer Anže Lanišek, Anže Semenič, Timi Zajc in Peter Prevc med devetimi ekipami zasedli peto mesto, pri čemer jih je kar 58,4 točke ločilo od tretjeuvrščenih Japoncev.

»To ni bil naš dan. Skakali nismo najbolje, poleg tega nam razmere niso bile najbolj naklonjene,« s končnim izkupičkom ni bil zadovoljen Peter Prevc, več pa si je od svojih izbrancev obetal tudi glavni trener Gorazd Bertoncelj. »Na žalost se nam ni izšlo, merili smo višje,« je pod drugo ekipno preizkušnjo v sezoni potegnil črto 43-letni Kranjčan, ki si je sicer želel, da bi se borili za stopničke.

Zasluženo zmago so poželi Poljaki Piotr Zyla, Jakub Wolny, Kamil Stoch in Dawid Kubacki, ki so za natanko 25 točk premagali drugouvrščene Avstrijce, še dodatne 32,7 točke pa so na tretjem mestu zaostali Japonci z najboljšim posameznikom tekme Rjojujem Kobajašijem na čelu.

Prva zmaga v sezoni za šampiona iz Azije

Branilec velikega kristalnega globusa je bil št. 1 tudi na včerajšnji posamični preizkušnji, na kateri je zmagal s skokoma, dolgima 136,5 in 134 metrov. Azijskemu šampionu sta družbo na odru za najboljše delala drugouvrščeni Avstrijec Stefan Kraft (134 m in 134,5 m) in tretjeuvrščeni Norvežan Marius Lindvik (131 m in 134,5 m). Od Slovencev se je najbolje odrezal Peter Prevc (133,5 m in 132 m), ki je še tretjič zapored pristal na osmem mestu. Lanišek (128,5 m in 129,5 m) je bil trinajsti, do prgišča točk pa sta se dokopala tudi Rok Justin (126 m in 121,5 m/29.) in Domen Prevc (127 m/30.), ki so ga sicer v finalu diskvalificirali že na vrhu zaletišča. Semenič (123 m/33.), ki je bil v poskusni seriji celo najboljši med vsemi, je ostal praznih rok, tako kot tudi Zajc (118 m/42.), ki se mu je nastop ponesrečil. Naslednji tekmi bosta konec tedna v Engelbergu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije