ŠE NEVIDENO

Senzacija: na superveleslalomu zmagala specialistka za deskanje

Ester se je prvič zavihtela na smučarske stopničke. 
Fotografija: Ester Ledecka. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ester Ledecka. FOTO: Reuters

PJONGČANG – Čehinja Ester Ledecka, dvakratna deskarska svetovna prvakinja, je nova olimpijska prvakinja med alpskimi smučarkami v superveleslalomu. Za vsega stotinko je prehitela branilko naslova iz Sočija Avstrijko Anno Veith, in za 11 Tino Weirather iz Lihtenštajna, ki je število držav dobitnic kolajn na letošnjih igrah povišala na 24. Lara Gut je na četrtem mestu zaostala za Tino komaj stotinko, Italijanka Johanna Schnarf na petem še pet več, Lindsey Vonn in Francesca Brignone pa sta si razdelili šesto mesto (+ 0,38). Maruša Ferk je z zaostankom 2,07 sekunde 25., Tina Robnik pa s 3,34 sekunde 34. »Poskušala sem vse. Vem, kje imam rezerve. Predvsem v spodnjem delu nisem dobro odpeljala zavojev, vzela sem jih preveč slalomsko, morala pa bi bolj spustiti smuči. Vseeno pa je bil to eden mojih boljših nastopov v sezoni. Želela sem si biti vsaj 10 mest boljša. Zdaj moram ostati zbrana, saj me zdaj čakata še smuk in kombinacija,« je po tekmi povedala Maruša.

Anni so že čestitali za zmago

Avstrijci so sicer že slavili Veithovo in njeno obranitev olimpijskega naslova ter tretjo olimpijsko zlato alpsko medaljo letos po uspehu Marcela Hirscherja v kombinaciji in Matthiasa Mayerja v superveleslalomu. Čestital ji je že predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. Toda s številko 26 je Ledecka pripravila senzacijo, kakršne alpsko smučanje še ni doživelo.

Vsesplošen šok na cilju

»Res ne morem verjeti. Ko sem prišla v cilj, sem najprej mislila, da gre za napako na uri in da bodo morda še spremenili čas ali pa da sem morda izpustila katera od vrat in bila zato tako hitra. Seveda sem sanjala o tem, da bom na igrah nastopila v obeh športih in že s tem sem si za letos izpolnila želje. A zdaj je drugače, zdaj me po tem uspehu čaka še pomembna deskarska tekma,« je po tekmi priznala zmagovalka. Njena najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu je sedmo mesto z decembrskega smuka v kanadskem Lake Louisu. Ester je zdaj resna kandidatka, da edina na igrah v Južni Koreji osvoji odličji v  dveh različnih športih. »Seveda je presenečenje veliko, a vsi smo vedeli, da zna Ester smučati res hitro. Seveda bi bilo zame lažje, če bi že v cilj prišla druga in tam tudi ostala, tako pa sem izgubila zlato, a vseeno sem presrečna. Tudi srebro je velik uspeh,« je o neverjetnem razpletu povedala Veithova. 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije