KOLESARSTVO

Rogličev padec na Vuelti ni bil nedolžen

Uvodna dirka na SP v kolesarstvu brez prvega slovenskega aduta. Namesto Rogle na mešani ekipni vožnji na čas Jaka Primožič.
Fotografija: Jan Tratnik velja za enega od najhitrejših Slovencev v vožnji na čas. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Jan Tratnik velja za enega od najhitrejših Slovencev v vožnji na čas. FOTO: Leon Vidic

LJUBLJANA – V Yorkshiru se bo jutri začelo svetovno prvenstvo v kolesarstvu, na prvi preizkušnji, mešani ekipni vožnji na čas, pa vendarle ne bo Primoža Rogliča, varčeval bo moč za posamični dirki. »Padec, ki ga je utrpel v 19. etapi Vuelte, ni bil povsem nedolžen, poleg tega se je nabralo veliko utrujenosti, zato Primoža ne bo v ekipi za uvodno dirko. V Angliji se nam bo pridružil v nedeljo in se osredotočil na sredin kronometer,« je slovenski selektor Andrej Hauptman razkril včeraj, ko se je odpravil na pot skupaj s Tadejem Pogačarjem, Janom Tratnikom in Urošem Murnom.

V mešani zasedbi bo Rogliča nadomestil mlajši član Jaka Primožič. Na hitrosti moškega dela zasedbe se bo to bržčas poznalo, tako ali tako pa Slovenija ni spadala v krog kandidatov za kolajne v tej novi disciplini, ki so jo prvič preizkusili na letošnjem EP. S sporeda je izrinila »nebodijetreba« ekipno vožnjo na čas komercialnih ekip. V Harrogatu se bodo pri vsaki reprezentanci najprej na 14 km dolg krog (ta bo pozneje del cestnih dirk) podali trije moški, ko bo v cilj prikolesaril drugi med njimi, bodo startale tri ženske. Kot končni čas bo veljal dosežek druge od žensk v ekipi. To pomeni, da lahko v obeh delih štafete zaostane po eden od tekmovalcev in tekmovalk. Glede na zasedbo bo Sloveniji to ustrezalo. Pričakovati je, da Primožič ne bo do cilja zdržal tempa Tratnika in Pogačarja, pri ženskah pa bo Urška Bravec stežka kos tempu Eugenie Bujak in Urške Pintar.

Ne v vrhu niti na dnu

»Manjka nam tretja tekmovalka na ravni Pintarjeve. Polona Batagelj, ki je že sklenila kariero, bi nam prišla prav. V tej disciplini nismo v vrhu, nismo pa niti na dnu, želimo si odpeljati, kot znamo, da bo čim manjši zaostanek za Nizozemkami, ki so prve favoritinje,« je povedal ženski selektor Gorazd Penko. O uspehu mešane štafete bodo v prihodnje odločala predvsem zveneča imena, ki se je bodo udeleževala. Za letos ji ne kaže najbolje, ta čas je prijavljenih le 12 ekip, večina zvezdnikov SP pa bo podobno kot Roglič hranila moč za posamične preizkušnje.

Te bodo spektakularne. Yorkshire se je v zadnjih letih že izkazal s kolesarsko fanatičnostjo, tu se je leta 2014 ob milijonu gledalcev ob progi začel Tour de France. Tudi tokrat naj bi šle številke obiskovalcev ob progi (cilj vseh dirk bo v Harrogatu, start pa v šestih mestih) v milijone, gledalce pred televizijskimi zasloni pa bodo pritegnile izjemno razgibane in tehnično zahtevne trase. Tista za posamično moško vožnjo na čas naj bi bila pri 54 kilometrih in 684 višinskih metrih pisana na kožo Rogliču, ki bo imel tu sicer močnejšo konkurenco kot ob zmagi v 10. etapi Vuelte.

Kdo pa bo najbolj nevaren na kar 285 km dolgi cestni dirki profesionalcev? »Na Vuelti je bilo razvidno, da je Philippe Gilbert, ki mu je proga pisana na kožo, v odlični formi. Spremljal sem tudi dogajanje na dirkah v Kanadi, Peter Sagan je spet pravi, Juliana Alaphilippa in Grega Van Avermaeta ne gre odpisati, prav tako ne drugih serijskih zmagovalcev enodnevnih dirk,« je izpostavil Hauptman, ki ne bi imel nič proti, če bi njegova bronasta kolajna iz Lizbone 2001, še vedno edina slovenska na članskih cestnih dirkah na SP, dobila naslednico.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije