DIRKA PO ŠPANIJI

Rogliču uspelo! Tudi po kraljevi etapi rdeča ostaja njegova

Neverjetnim predstavam našega kolesarja na Vuelti ni videti konca.
Fotografija: Krik zmage Primoža Rogliča na koncu 17. etape Vuelte. FOTO: Photogomezsport
Odpri galerijo
Krik zmage Primoža Rogliča na koncu 17. etape Vuelte. FOTO: Photogomezsport

Primož Roglič je po včerajšnjem dnevu danes spet opravil veliko delo v boju za tretjo skupno zmago na dirki po Španiji. Uspelo mu je zadržati večino prednosti pred vodilnimi. Danes je bil sicer najmočnejši Miguel Angel Lopez, ki pa je skupni zaostanek za Rogličem zmanjšal le za 14 sekund. Za zadnje tri etape ima 31-letni Kisovčan zdaj natanko dve minuti in pol naskoka.

Roglič je že v sredo  storil največji korak proti skupni zmagi. Po izjemni predstavi je prevzel skupno vodstvo, proti najbližjim tekmecem pridobil več kot minuto in pol.  

V skupnem seštevku vsaj na prvih mestih ni prišlo do premikov. Na vrhu še naprej zanesljivo ostaja Roglič (Jumbo-Visma), ki je etapo končal na drugem mestu vsega 14 sekund za Lopezom (Movistar). Še šest sekund več je na tretjem zaostal Španec Enric Mas (Movistar), 22 sekund za Lopezom pa je v cilj pripeljal njegov rojak Egan Bernal (Ineos Grenadiers).

»Zdela se je kot kraljevska etapa. Bilo je težko. Občutilo se je, kot se je moralo. To je bil res super zahteven dan, zame še posebej po včerajšnjem naporu. Vesel sem, da sem imel še kaj v nogah in se lahko povzpel na to goro,« je za organizatorje Vuelte po etapi dejal 31-letni Zasavec.

V etapi sta ves čas ritem narekovali moštvi Bahrain Victorious in Movistar, predvsem v želji, da bi zaščitili mesta na odru za zmagovalce v skupnem seštevku. Tega dejstva se je razveselil tudi Roglič, saj ekipi ni bilo treba nadzorovati poteka etape.

»Seveda je bilo dobro, saj smo bili nekako brez obveznosti. Po mojem mnenju bi lahko šli bolj počasi,« je z nasmeškom na obrazu pripomnil Roglič. "Držali so res visok ritem, zato je bil to za vse nas zahteven dan od začetka do konca," je še dodal.
Vseeno so morali kolesarji ekip Bahrain Victorious in Movistar najprej loviti veliko skupino ubežnikov, iz katere je bil najmočnejši sicer že dvakratni zmagovalec etap na letošnji španski pentlji, Avstralec Michael Storer (Team DSM).

Slednji je napadel okoli 70 km pred ciljem, ko so bili pred njim še trije gorski cilji, vključno z zadnjim, zelo strmim na Gamoniteiru (14,6 km/9,8 %). Pogumnega Avstralca je najprej ujel David de la Cruz (UAE Team Emirates), ki je kasneje zaostal za najboljšimi, nato pa po odločilnem napadu še Lopez in drugi.

Movistar je po zaslugi Kolumbijca le prišel do prve zmage na 76. Vuelti, sedemindvajsetletnik pa je slavil 21. zmago v karieri.
V drugem delu vzpona je sicer najprej napadel Bernal, za njim pa se je kot dan prej pognal Roglič. Slovenski zvezdnik je poskusil tudi sam loviti Lopeza, a se tokrat ni otresel Masa in Bernala. V zadnjih nekaj 100 metrih je na najbolj strmem delu klanca pobegnil tako Masu kot Bernalu in še povečal prednost pred najbližjimi zasledovalci.

Pred zadnjimi tremi etapami ima Roglič zdaj 2:30 minute naskoka pred drugouvrščenim Masom ter 2:53 pred Lopezom, ki se je obema nekoliko približal. Četrti je v skupnem seštevku še vedno Avstralec Jack Haig (Bahrain Victorious), ki pa je danes za zmagovalcem zaostal 58 sekund. V razvrstitvi zdaj zaostaja 4:36 minute, na peto mesto pa se je prebil Bernal, ki za Rogličem zaostaja 4:43 minute.

»Vesel sem, da je konec visokih gora. Vsi že čutimo napore zadnjih dveh etap in tudi prvih dveh tednov. Menim, da je vseeno pred nami še nekaj zahtevnih etap. Upam, da bomo dali vse od sebe in končali posel,« je olajšanje po koncu res zahtevnih etap občutil Roglič.

Drugi Slovenci so vsi varno končali pred časovno zaporo. Jan Tratnik (Bahrain Victorious) je po ogromno opravljenega dela za ekipo v cilj prišel kot 81. z zaostankom 28:29 minute, v isti skupini pa je dve mesti za njim končal še Jan Polanc (UAE Team Emirates). Luka Mezgec (BikeExchange) je bil danes 124. (+37:31).

V skupnem seštevku je nekaj mest izgubil Polanc, zdaj je 41. (+1:54:43), Tratnik je skočil v prvo stoterico in je 96. (+3:29:44), Mezgec pa je pridobil tri mesta in je 113. z zaostankom 3:48:13 ure za Rogličem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije