HOKEJ NA LEDU

Risom vrh na Bledu, a boj za novi plen bo hud

Objavljeno 11. februar 2019 07.20 | Posodobljeno 11. februar 2019 07.20 | Piše: Siniša Uroševič

Slovenska hokejska reprezentanca zmagala na domačem pripravljalnem turnirju. Po njem je v izbrani vrsti selektorja Iva Jana vseeno tudi kar nekaj ugank.

Vratar Žan Us je v soboto branil proti Belorusom, jutri bo že med aduti zmajev na domačem derbiju na Jesenicah. FOTO: Jože Suhadolnik
BLED – Če bi zasukali čas za eno leto v preteklost, bi med slovenskimi hokejisti in njihovimi zvestimi privrženci opazili precej bolj nasmejane obraze kot v teh dneh. Takrat so namreč risi drugič zapored v letih slovenske samostojnosti odpotovali na olimpijski turnir in se povrhu tam predstavili s kopico dobre igre. Zdaj pa so bili zbrani doma na pripravljalnem turnirju za aprilsko prvenstvo skupine B, pred katerim je še precej ugank. Glede tiste, ki pogosto žgečka slovensko hokejsko javnost, češ, ali se bo naš vodilni zvezdnik ledenih ploskev Anže Kopitar prvič po olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Minsku, septembra 2016, spet pridružil naši izbrani vrsti, se novi selektor Ivo Jan ne obremenjuje preveč. Kopitarjevi kralji za vizumom končnice v NHL zaostajajo za šest točk, pred njimi sta še slaba dva meseca garanja, kakšna bo hokejistova odločitev, ne glede na tekmovalni razplet onstran Atlantika, pa bo jasno v zadnjih tednih pred prvenstvom skupine B v Kazahstanu. »Moštvo preprosto moram pripravljati brez Anžeta, če pa nas bo okrepil, bom le še v sladkih skrbeh, kako na novo sestaviti peterke,« je bil tudi ob slovesu z Bledom jasen Jan. Na turnirju je slovenska izbrana vrsta osvojila prvo mesto pred Italijo, Madžarsko in belorusko selekcijo, pri kateri je pravzaprav šlo za krepko pomlajeno ekipo, saj je udarna vrsta te zaprisežene hokejske dežele nastopila na generalki svetovnega prvenstva v Bratislavi. A tudi v tej postavi so gostje povzročali Janovim izbrancem precej težav, pristop slednjih, z redkimi izjemami, na zadnji tekmi ni bil na želeni ravni.
Jesenice z novim vratarjem
Komaj je padel zastor nad zanimivim blejskim turnirjem, že bo jutri močno oživela domača hokejska scena. V dvorani Podmežakla na Jesenicah bo ob 19. uri napočil čas za novi derbi železarjev in zmajev, četrtič v tej sezoni za točke alpske lige. Po poškodbi vratarja Clarka Saundersa je gorenjsko moštvo okrepil novi kanadski čuvaj mreže, 35-letni Matt Climie. Na evropskih ledenih ploskvah je branil v Nemčiji, Avstriji, Italiji in nazadnje pri Sheffieldu v britanskem prvenstvu, na svojem seznamu pa ima tudi pet nastopov v NHL za Dallas in Phoenix.

Psihološko delo

Verjeti gre seveda, da bo spomladi na prvenstvu drugače, a obenem je bilo na Bledu tudi vidno, kako boleč je za slovensko reprezentanco sleherni izostanek ter koliko dela tudi na področju psihologije čaka selektorja Jana s sodelavci v štabu. Kajti Slovenija si je že krog pred koncem z zmagama proti Madžarski (4:1; Robert Sabolič, David Rodman, Žiga Jeglič, Žiga Pance) in Italiji (2:1; Jeglič, Rodman) zagotovila 1. mesto na turnirju, misli številnih risov pa so očitno pred zadnjo tekmo z Belorusijo (2:3 po podaljšku; Miha Zajc 2) že uhajale k prihajajočim zahtevnim klubskim obveznostim. Vsekakor pa je tisti, ki je za konec opozoril nase, Miha Zajc, dvakratni strelec in tokrat izjemoma soigralec udarnih dveh slovenskih napadalcev na tekmi – Roka Tičarja in Žige Jegliča. »Lepo je spet igrati z Žigo in Robertom Saboličem, toda tudi predstava mladega Mihe Zajca je
image
Med najbolj vidnimi slovenskimi hokejisti je bil Rok Tičar. FOTO: Jože Suhadolnik
občudovanja vredna. Pred njim je svetla hokejska prihodnost,« je novega reprezentančnega soigralca pohvalil Tičar, ob tem pa je selektor že napovedal Olimpijin up kot resnega kandidata tudi za sklepni seznam svetovnega prvenstva. Na njem gre seveda pričakovati, če le ne bo kakšnih zdravstvenih zapletov, Jana Muršaka, Blaža Gregorca, Kena Ograjenška, seveda tudi Saboliča, Jana Urbasa in Žigo Panceta. Te trojice namreč na zadnji tekmi risov z beloruskimi bizoni ni bilo več na ledu, vrnili so se k svojim klubom. Naslednjič pa se bo Slovenija zbrala v prvi polovici aprila in začela svojo veliko misijo priprave na boj vrnitve med svetovno elito. 
Deli s prijatelji