HOKEJ

Rdeči stroj zdržal v najbolj nori tekmi

V senzacionalnem finalu olimpijskega hokeja Rusija premagala Nemčijo. Bron za Kanado, slovenski risi so končali na devetem mestu.
Fotografija: Ruski hokejisti so v finalu z Nemci preprečili zgodovinsko senzacijo in upravičili vlogo favoritov. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Ruski hokejisti so v finalu z Nemci preprečili zgodovinsko senzacijo in upravičili vlogo favoritov. Foto: Reuters

PJONGČANG – Ne, nemškim hokejistom vendarle ni uspelo priti čisto do konca, čeprav so bili temu na olimpijskem turnirju v Južni Koreji zelo blizu. Že z uvrstitvijo v finale so poskrbeli za prvovrstno senzacijo, nov čudež na olimpijskem ledu, finalni dvoboj pa so proti reprezentanci olimpijskih športnikov iz Rusije izgubili šele po podaljšku. Rdeči stroj (ruski mojstri so zlahka nosili rdeče drese, njihovi rojaki so imeli po direktivi Mednarodnega olimpijskega komiteja na teh igrah sivo-plavo-bele) je v zadnji minuti rednega dela dramatične tekme rezultatskih preobratov izenačil na 3:3 z igralcem manj; gol je zabil eden izmed junakov finalnega dvoboja Nikita Gusev. V 10. minuti podaljška je zmagovalca odločil Kiril Kaprizov, končni izid je bil 4:3 (1:0, 0:1 2:2; 1:0). Za Rusijo je to prvo hokejsko zlato po letu 1992 v Albertvillu, kjer so Rusi v okviru ekipe Skupnosti neodvisnih držav prav tako nastopali pod okriljem zastave Mednarodnega olimpijskega komiteja. »To je bila najbolj nora tekma vseh časov. Vsi Rusi so na nogah in proslavljajo. Ponedeljek bo pri nas doma praznik. Zelo dober občutek je, ko lahko kaj takšnega storiš za domovino,« je dejal najboljši igralec turnirja Ilja Kovaljčuk.


»To je velik trenutek,« je vzneseno ponavljal kapetan zbornaje komande Pavel Dacjuk, ki je z 39 leti in 220 dnevi postal najstarejši nosilec zlate kolajne na moškem hokejskem olimpijskem turnirju. Kot vemo, na tokratnih igrah niso smeli igrati zvezdniki iz severnoameriške lige NHL, zato so se karte nekoliko premešale. Ruski selektor Oleg Znarok je skupaj z izbranci ne glede na prepoved nošenja simbolov njihove države in prepovedi predvajanja ruske himne v olimpijski ledeni dvorani pred 6000 gledalci glasno in ponosno prepeval »Rusija, naša sveta država, Rusija, naša ljubljena dežela. Močna volja, velika slava sta tvoje dobro za vse čase ...«

Nemci so pod taktirko selektorja Marca Sturma na poti do finala v četrtfinalu izločili Švedsko, v polfinalu pa Kanado. Proti Rusom so bili zelo blizu sanjskemu razpletu, toda odločila je individualna kakovost ruskih hokejistov. Nemci kljub temu nadvse ponosni in zadovoljni zapuščajo Azijo. Nazadnje so nemški hokejisti leta 1976 v Innsbrucku osvojili bron (tretji so bili tudi leta 1932), po 42 letih pa so njihovi nasledniki ta podvig še presegli. »V tem trenutku nam je nekoliko težko, saj smo čutili, da bi lahko zmagali. Toda pred turnirjem smo mislili, da bomo finale spremljali po televiziji z domačih kavčev in pivom v roki,« je bil iskren nemški selektor Sturm. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije